Foto: Prinscreen
Reklame

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, primio je 6. aprila u Rudnoj Glavi prvu dozu vakcine kineskog proizvođača Sinofarm i toga dana je u rudnoglavskoj Zdravstvenoj stanici dato 137 doza vakcina protiv korona virusa.

Narednih nekoliko dana, odnosno od srede do petka vakcinisano je još 27 građana u ovoj Zdravstvenoj stanici.

Poređenja radi, od 1. februara do 2. aprila u Rudnoj Glavi je vakcinisano 154 meštana od čega je njih 67 revakcinisano. Sigurno je da je broj imunizovanih stanovnika ovog sela veći, budući da je jedan broj njih cepivo primio u Majdanpeku u periodu od 13. januara do 1. februara kada je imunizacija bila moguća samo na jednom vakcinalnom punktu u čitavoj opštini i to Majdanpeku, pre nego je majdanpečki Dom zdravlja organizovao imunizaciju na još dva punkta u Donjem Milanovcu i Rudnoj Glavi. Od 7. aprila, kada je počelo vakcinisanje bez obavezne prijave u majdanpečkoj opštini na postojećim vakcinalnim punktovima, ali i na terenu, do danas je dato 533 doza vakcine, 253 građana je iskoristilo mogućnost vakcinisanja bez prethodne prijave, dok je 280 građana došlo na vakcinaciju na osnovu zakazanog termina.

– Od 13. januara do sada dato je 5.168 doza, prvu dozu primilo je 3.013 punoletnih građana, a revakcinisano je 2.155 osoba. Na 13.800 punoletnih stanovnika opštine prvu dozu je dobilo 21,52 odsto, a revakcinisano je 15,62 procenta stanovništva. – rekla je za Danas koordinatorka za vakcinaciju Doma zdravlja Majdanpek, Beti Janković.

Mobilne ekipe majdanpečkog Doma zdravlja su prema utvrđenom rasporedu vakcinisale zainteresovane građane u seoskim naseljima, a prošlog petka je u hotelu „Lepenski Vir“ organizovana vakcinacija za zaposlene u ovom hotelu, ali i sve druge zainteresovane izdavaoce privatnog smeštaja i ugostitelje.

Izvor: Danas