Foto: capital.ba
Reklame

Lideri 27 zemalja Evropske unije postigli su rano jutros, petog dana samita, dogovor o planu oživljavanja ekonomije u Uniji koja je ugrožena epidemijom koronavirusa.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel napisao je jutros na Tviteru da je postignut dogovor kratkom porukom „Dogovor!“ (Deal!).

„Budžet EU prvi put u istoriji povezuje ciljeve primene mera u borbi protiv klimatskih promena i poštovanje vladavine prava sa dodelom finansijske pomoći“, rekao je Mišel na konferenciji za novinare.

Predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen izjavila je da je EK predložila instrument koji će preduzimati mere u slučaju kršenja vladavine prava.

Prema njenim rečima, potrebno je zaštiti finansijske interese EU i uvesti strože kontrole raspodele finansijske pomoći i fondova Unija.

Prema predloženom instrumentu, svaka mera suspendovanja ili eventualnog smanjenja finansijske pomoći zbog kršenja vladavine prave u nekoj zemlji, treba najpre da odobri većina zemalja članica EU kako bi ta mera stupila na snagu.

Mađarska i Poljska su posebno na meti jer je EU protiv njih ranije pokrenula procedure zbog narušavanja evropskih pravnih i demokratskih vrednosti.

Makron i Merkel: Istorijski dogovor

Francuski predsednik Emanuel Makron je sa svoje strane na Tviteru napisao da je to „istorijski dan za Evropu“.

„To je istorijska promena za našu Evropu i našu zonu evra. Učinjen je veliki korak“, rekao je kasnije Makron na konferenciji za novinare i dodao da je za dva meseca „izgrađen konsenzus kako bi do sada neviđeni plan o ekonomskom oporavku postao stvarnost“.

Angela Merkel je rekla da oseća „veliko olakšanje posle teških pregovora“ i dodala da je Evropa ipak pokazala da „može zajednički da deluje“.

„To je važan signal koji je iznad Evrope. To je odgovor na najveću krizu s kojom se Unija suočava od njenog nastanka“, rekla je nemačka kancelarka.

Španski premijer Pedro Sančes izjavio je da je to „veliki dogovor za Evropu“ i nazvao ga „pravim Maršalovim planom“.

„Imamo dogovor i to dobar dogovor! EU nikada nije tako ambiciozno želela da investira u budućnost sa budžetom (2021-2027) od 1.074 milijardi evra i fondom za oporavak ekonomije od 750 milijardi evra“, rekla je belgijska premijerka Sofi Vilmes.

Le Mer: Dogovor lidera EU predstavlja čin rođenja nove Evrope

Plan ekonomskog oporavka Evropske unije, koji je usvojen na samitu lidera Unije u Briselu, predstavlja „čin rođenja nove Evrope“, izjavio je francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer.

„Ta nova Evropa biće solidarnija, više zelena i na kraju više francusko-nemačka“, rekao je Le Mer za francuski radio France Info.

Prema njegovim rečima, EU je prvi put u svojoj istoriji „prihvatila zajednički dug“.

Bitka sa štedljivom četvorokom

Na samitu koji je počeo u petak postignut je dogovor posle „bitke“ takozvane štedljive četvorke koju čine Holandija, Danska, Švedska i Austrija, s jedne strane, i Francuske i Nemačke koje su predložile plan ekonomskog oživljavanja od 750 milijardi evra.

Od tih 750 milijardi evra, 390 milijardi evra će biti namenjeno za subvencije državama koje su najviše pogođene pandemijom koronavirusom i to će biti zajednički dug EU.

Tome se protivila štedljiva četvorka. Mišel je ubedio tu četvorku tako da je od predviđenih 500 milijarda evra, koliko je bilo ponuđeno u francusko-nemačkom planu, tu sumu smanjio na 390 milijardi.

Ključni problem tokom četiri dana samita bio je taj što su se zemlje bogatog severa EU, posebno „štedljiva četvorka“, protivile načelu da se pomoć mahom upućuje u vidu bespovratnih poklona, a ne kredita.

Izvor: N1