Foto: Moj auto

Poljoprivrednici Srbije koji protestuju blokadom puteva i rafinerije nafte u Novom Sadu jer im Vlada Srbije nije ispunila zahteve neće prestati dok se ne ispune, rekao je danas član Upravnog odbora udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije Vladimir Višić.

On je za Betu rekao da policija legitimiše učesnike protesta, ali da nije bilo incidenata.

„Blokade saobraćajnica tokom noći ćemo verovatno ukinuti, ali ne i rafinerije Novi Sad, a blokade putnih pravaca će se nastaviti sutra“, rekao je Višić.

Poljoprivrednici su pre tri nedelje Vladi Srbije uputili zahteve među kojima su tri najvažnija da subvencija po hektaru bude povećana sa sadašnjih 18.000 dinara po hektaru na 35.000, da se dizel na pumpama prodaje bez uračunate akcize, i da se uredi robna berza.

Član Upravnog odbora tog udruženja Đoka Ćurčić koji je na blokadi rafinerije u Novom Sadu rekao je da poljoprivrednici sada imaju vremena i da mogu da ostanu na blokadama do Božića.

„Ko je posejao posejao je, ko nije i ne mora da seje badava jer se takve i cene. Nema više pregovora sa Vladom Srbije jer ne ispunjava obećanja, a ni sa takvima kao što je bivši predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Skupštini Srbije Marijan Rističević“, rekao je Ćurčić.

Poljoprivrednik Jovan Jovanov iz udruženja Složni pidikanci (nadimak za stanovnike Bavaništa) rekao je da je 25 traktora popodne krenulo da blokira rafineriju u Pančevu, ali su ih preduhitrili i prilaze zatvorili cisternama.

Jovanov je rekao da neće odustati od pokušaja blokade rafinerije, a u međuvremenu je dobio poruku da su „izvesna lica blokirala dve kapije tako da ne može kolima da uđe u dvorište“.

Izvor: Beta

Reklame