Gradska kuća u Boru (foto: Vojin Mitrović / Cenzolovka)

Opozicione političke partije u Boru već duže vreme upozoravaju da Srpska napredna stranka preko Kancelarije za mlade, koju je osnovala lokalna vlast 2011. godine, vrbuje mlade da se priključe toj stranci, a od juče su se u vezi Kancelarije stvari uzburkale između dvojice naprednjaka na funkciji u gradskoj vlasti.

Rad Kancelarije preuzeo je Ivan Vučković (SNS), zamenik predsednika Skupštine Grada Bora, ali nema zvaničnih tragova da li je postavljen uz blagoslov gradske vlasti ili se sam prozvao koordinatorom. Od strane zaposlenih u Centru prozvan je da ih psihički maltretira, što je javno osudio njegov stranački kolega, član Gradskog Veća Srećko Zdravković, bivši aktivista Kancelarije.

Sa druge strane, stigao je demanti.

Dve devojke zaposlene u Kancelariji za mlade, koje nikada nisu bile članice bilo koje političke partije, i koje rade za platu ispod minimalca, obratile su se dopisom članu gradskog veća u Boru zaduženom za omladinu Saši Simonoviću (SNS), od koga su zatražile zaštitu od Vučkovića, ukazujući da nad njima vrši mobing.

Navode da ne znaju koji je Vučkovićev status u Kancelariji i po kom osnovu je on njima nadređen.

Od nas zahteva da javno objavljujemo na društvenim mrežama kako smo ga zvale da dođe i bude koordinator upravljanja i savetnik, ali je istina da se sam pozvao ili je došao po nečijem nalogu, kažu u dopisu dve zaposlene, od kojih je jedna studentkinja, a druga majka troje dece.

Navode da ih Vučković zove telefonom i psihički maltretira i van radnog vremena i vikendom, preteći im otkazom ukoliko se ne rukovode njegovim instrukcijama.

Kada je došao rekao je da je glavni, da će nam govoriti šta da radimo a šta ne. Rekao je da će on pisati i slati sve tekstove koje treba objaviti u ime Kancelarije za mlade, da će smišljati programe i način realizacije. Ako ne bude tako, tri puta nam je pretio da može “za čas da nas počisti” i dovede druge kada on to želi, nastavljaju optužbe na Vučkovićev račun.

Omladinska aktivistkinja u Centru za mlade Monika Punđejević, kojoj je Vučković bio profesor u srednjoj školi, kaže za Ist media da je bila svedok svega gore navedenog, te je pismeno zatražila od prosvetnih radnika da se oglase i izjasne da li podržavaju ili osuđuju stavove i ponašanje svog kolege Vučkovića.

Kao omladinski aktivista došla sam do informacije da se u toku nastave govori o aktivnostima određene političke stranke, i poziva na učlanjenje u nju. Nisam želela da dublje zalazim u problem i nedopustivost ovakvog ponašanja, sa obzirom na to da nisam mogla da budem sigurna u istinitost informacije, te vas sada molim da proverite tačnost ovih navoda tako što ćete sprovesti anketu da li je neko od profesora vršio ovakav vid vrbovanja i ko, anketirajući đake trećeg i četvrtog razreda anonimnom anketom, navodi se u dopisu Monike Punđejević prosvetnim radnicima, inače, bivše predsednice parlamenta Ekonomsko-trgovinske škole, i borcem za ljudska prava

O ovoj temi, preko društvene mreže Facebook oglasio se Zdravković, koji je najoštrije osudio Vučkovićev način ophođenja i ponašanje, i smatra da najmanje što u ovom trenutku Vučković može da uradi je da se javno izvini i povuče sa političke pozicije sa koje je imao kontakt sa Kancelarijom za mlade.

Žao mi je što psihičko uznemiravanje i pretnje dolaze mladim devojkama koje lično poznajem, ali za ovakve stvari treba podržati bilo koga i reagovati ko god da je sa druge strane, napisao je Zdravković, napominjući da devojke imaju i dokaze svojih tvrdnji kroz fotografije, prepiske i svedočenja još četiri aktera koji su bili izloženi istom ili sličnom tretmanu.

Vučković je demantovao je za Ist media sve navode, i kaže da mu je žao što je uopšte pozvan da odgovara, kako je rekao, “na trivijalne optužbe i vrlo ružne insinuacije.

Svakako će biti onih koji će nažalost poverovati u ovakve tračeve i klevete i tu ništa ne mogu. Moje obrazovanje, moj rad od skoro 15 godina u školama i moj renome je besprekoran a reference u struci priznate i van Srbije. Političkim neistomišljenicima želim dobro zdravlje, stila i političkog umeća, rekao je Vučković.

Na kraju, dodaje da nikada nikome nije pretio, pogotovu ne ženama.
Jasno mi je da uspeh može da smeta (naročito u okviru političke funkcije i delatnosti koju savesno i odgovorno obavljam) i tužno je što se pojedini, u nedostatku argumenata, služe spletkama i neistinama zarad jeftinih političkih poena u pokušaju da diskredituju mene ili bilo koga drugog ko je na funkciji.

U međuvremenu, oglasila se odbornica Stranke slobode i pravde u Skupštini Grada Bora i republički poslanik Irena Živković, i GG Glasno za omladinu, koji su osudili ovakvo ponašanje, i zatražili smenu Vučkovića sa mesta zamenika predsednika Skupštie grada Bora.

Podsetimo, Vučković je odbornički mandat osvojio sa vlaškom strankom Most, čiji su odbornici nakon izbora pristupili Srpskoj naprednoj stranci.

Borski SNS se zvanično nije oglasio povodom ovih unutarstranačkih trvenja. Član gradskog veća Saša Simonović (SNS), rekao je u kratkom razgovoru za Ist media da će se stvari rešiti bez većih problema.

Izvor: Ist media

Reklame