Foto: Pixabay / stevepb
Reklame

Od početka godine do danas na teritoriji grada Zaječara sprovedeno je više akcija u cilju suzbijanja trgovine narkoticima.

Dve akcije privukle su najveću pažnju javnosti: ona realizovana u noćnom klubu „54“ ( o ovoj akciji više možete pročitati OVDE )  i ona sprovedena u „Omladinskom centru“ ( o ovoj akciji više možete pročitati OVDE ).

Povod za burne reakcije javnosti bila je navodna prekomerna upotreba sile, odnosno bahato ponašanje pripadnika policije i žandarmerije, o čemu su svedočile brojne objave na društvenim mrežama.

Foto: Printscreen

Tek što su se strasti primirile gradom je ponovo počela da kruži priča o grupi policajaca u civilu, koji ispunjavajući svoje radne zadatke, vezane za suzbijanje trgovine narkoticima među mlađom populacijom, primenjuju „neobične“ i neprimerene  metode, uz podrazumevanu prekomernu upotrebu sile.

Foto: Printscreen / Privatna arhiva

Imajući u vidu da su primedbe na račun prekomerne i neprimerene upotrebe sile od strane pripadnika policije poprimile već ozbiljne srazmere, obratili smo se Policijskoj upravi Zaječar vezano za navode o ponašanju grupe policajaca u civilu:

Foto: Printscreen

Policijska uprava Zaječar nam je, u zaista kratkom roku dala detaljan odgovor na postavljeno pitanje, koji prenosimo u celosti:

Foto: Printscreen

Da li je trgovina narkoticima u Zaječaru poprimila tako ozbiljne srazmere – kojih nismo ni svesni, a koje zahtevaju oštre mere na kakve nismo navikli, ili je po sredi nešto sasvim drugo?

Da droge uZaječaru i te kako ima jasno je svima, a to je pokazao i nedavni slučaj kada je materija nalik na marihuanu pronađena u zaječarskom Domu učenika.

Mnogi tvrde da je javna tajna ko se bavi trgovinom narkoticima u Zaječaru, kao i da postoji značajna umešanost policijskih službenika. Da li takva umešanost zaista postoji – ne možemo da tvrdimo, jer dokazima – bilo u prilog ili protiv ove tvrdnje ne raspolažemo.

Udruženje građana „Sveti Sava“ iz Lazarevca svojom borbom protiv narkomanije i narko dilera koji operišu na teritoriji Lazarevca otvorilo je u javnosti diskusiju: Da li Policijska uprava zaista sprovodi iskrenu, temeljnu i sveobuhvatnu borbu protiv trgovine narkoticima, ili se ista sprovodi na principima „sportskog ribolova“?

Pozdravljamo borbu protiv trgovine narkoticima, ali uz poštovanje zakona i adekvatnu primenu sile.

Sve svedoke eventualne prekomerne upotrebe sile, pozivamo da se oglase, kako bi javnost pravovremeno i istinito bila obaveštena o onome što se zaista dešava u Zaječaru.

Foto: Printscreen / facebook.com
Reklame