Životi Majdanpečana na udaru su kineske kompanije Zijin koja im preti da će ih izbaciti iz stanova i rušiti zgrade, a uporedo i doslovce truje zagađivanjem vode i vazduha, i sve to pod patronatom režima Srpske napredne stranke, kaže se u saopštenju pokreta 1 od 5 miliona.
Oni kažu da su već ukazivali na zastrašujuću činjenicu da je vlast prodajući rudnik kineskoj kompaniji, zapravo prodala i grad Majdanpek.
„Prodala je i sve ono što je bilo u vlasništvu rudnika – zemlju, njive, nekretnine, objekte čiju su izgradnju svojevremeno rudari, izdvajanjem od ličnih dohodaka, finansirali. To uključuje i stanove u kojima rudarske porodice decenijama žive, i za koje su mnogi još uvek u fazi otkupa. Vlast ćuti na pitanje da li ZiJin sada polaže vlasništvo na te stanove i šta će biti sa porodicama koje ih još uvek nisu u celosti otplatile, a postoje indicije da će ih kineska kompanija izbaciti na ulicu“. – ističu oni.
Oni ističu da Majdanpečane ne čerupa samo kineska kompanija, već i “domaći neprijatelj”, te pitaju gde je nestalo 400 miliona dinara para građana kojima je trebalo da se rekonstruiše toplana koja ih ove zime nije grejala.
„Lokalni šerifi izvukli su pare iz džepova građana – po 700 evra iz svakog džepa – da bi radijatori u kućama, stanovima, bolnicama, školama bili hladni“.- kažu oni.
Oni dodaju i to da je Majdanpek očigledno eksperimentalni poligon naprednjačkog režima. U tajnosti su prodali grad, ljude ponudili kao zamorce koje truju nekontrolisanim zagađenjem, njihovu imovinu predali u ruke strancima. Cilj je, po svemu sudeći, isprazniti Majdanpek i predati ga partnerima ovog režima da ga nesmetano eksploatiše i zgrne ogromne profite. Ako im taj eksperiment prođe, sličnu matricu primeniće i na ostale delove Srbije.
„Zato budimo solidarni. Odbranimo Majdanpek, odbranimo naše gradove: petak, 5. marta, u 12 sati ispred zgrade opštine u Majdanpeku“.– kaže se u saopštenju 1 od 5 miliona.
Reklame