Inicijativa Ne davimo Beograd posle jednog dužeg niza obraćanja i konferencija za štampu Predsednika Aleksandra Vučića pokrenula je peticiju sa kojom zahteva da se prestane sa skoro svakodnevnim javnim nastupima i ustupi prostor stručnjacima i epidemiolozima koji bi na stručan, staložen i efikasan način dali pravovremene i tačne informacije i preporuke kako se ponašati u situaciji epidemije virusa Covid 19.

To ističe za Danas Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne davimo Beograd.

Mišljenja smo, dodaje, da nastupi Aleksandra Vučića dodatno podižu paniku među građanima, da im daju kontradiktorne i zbunjujuće informacije, te da pre svega služe dodatnom učvršćivanju kulta ličnosti i podizanju rejtinga, a ne umirivanju građana.

– U ovom trenutku potrebna nam je trezvenost, nauka i ozbiljnost, i povrh svega solidarnost i ljubav – zaključuje Dobrica Veselinović.

Inače, peticiju „Da Vučić ućuti, a struka govori“ za manje od jednog dana potpisalo je putem interneta više od 1.500 građana i građanki.

U Inicijativi ističu da je „ovako veliki broj ljudi za kratko vreme potpisao peticiju zbog toga što prepoznaju potrebu da dobiju pravovremene, konkretne i pre svega istinite informacije o tome šta se dešava sa pandemijom Covid-19, a ne dramatizaciju koju svako veče odigrava predsednik“.

Njegova glad za rejtingom i konstantnim pojavljivanjem na televiziji, ističu Danasovi sagovornici iz Inicijative, u trenucima neposredne opasnosti po sve građane, dodatno opasna i problematična. Imamo i znanje i iskustvo da se izborimo sa pandemijom, tvrde u Inicijativi, ali je tim ljudima potrebno dati prostora i da govore i da se njihovi predlozi uvaže.

„Dodatno svojim kontradiktornim informacijama, nepotrebnim ponižavajućim nastupima, konfliktnim tonom i jezivim metaforama kao što je ona o odsecanju zdravog tkiva, predsednik Vučić unosi paniku i strah među građanima, i još bitnije nepoverenje prema merama koje država sprovodi“, kažu za naš list aktivististi NDBG.

Kako bi se vratilo poverenje građana u sistem, zaključuju, potrebno je manje Vučića, a više stručnjaka, odnosno lekara i zdravstvenih radnika u javnosti.

Izvor: Danas

Reklame