foto: fira.rs
Reklame

Fabrika mašina i alata „Arsenije Spasić“ u Zaječaru otvorena je davne 1955. godine. U njoj je nekada radilo mnogo ljudi, koji su dobijali posao nakon završene škole.

Ulagalo se i u opremu i u mehanizaciju.

A onda je pre nešto više od decenije putem licitacije od mašina i opreme rasprodato sve što je iole vredelo u pomenutom preduzeću i to po osnovu izvršnih sudskih rešenja za neisplaćene zarade radnicima.

Radnici, kao i svi zainteresovani mogli su da dođu do strugova, horizontalnih bušilica, mašina za izradu zupčanika i druge opreme po bagatelnim cenama od dve do četiri hiljade evra, iako su u to doba nove vredele i do 100.000 evra.

Posle licitacije ostale su puste i sablasne proizvodne hale i livnica.

foto: fira.rs

Fabrika je tako čamila godinama i gotovo da na ove hale niko nije obraćao pažnju, dok nisu počeli radovi na rušenju kuća koje su bile pored fabrike.

foto: fira.rs

Proteklih dana porušeno je nekoliko objekata, a zvanično još uvek nije poznato šta će tu biti izgrađeno!

foto: fira.rs

Iako je sredinom prošle godine Portal eKapija objavio vest da je nemačka kompanija „LIDL“ potvrdila da planira da svoj poslovni objekat izgradi i u Zaječaru, što je potvrđeno i zvaničnim saopštenjem odborniku Milošu Stojadinoviću, iz kompanije LIDL su u tom trenutku poručili da je još prerano govoriti o tome na kojoj će tačno lokaciji objekat biti izgrađen.

Ista vest, doduše u nezvaničnoj verziji, objavljena je krajem avgusta prošle godine i na portalu „Istočne vesti“ , ali sa malim dodatkom…

Da je 28. 8.2017. godine na javnoj licitaciji prodat deo bivšeg kompleksa fabrike “Arsenije Spasić” Banetu Stojanoviću (poznatijem kao Bane Eurosalon), koji je tako postao i formalni vlasnik ovog prostora.

U tom trenutku, sli i danas diskutabilno je bilo samo jedno…

Koji je razlog, da u celoj ovoj priči baš Bane Eurosalon bude „najsrećniji“, odnosno najinformisanjiji i tako postane vlasnik prostora na kome se nalazio nekadašnji gigant „Arsenije Spasić“.

Odgovor ne znamo, ali razloga za to definitivno ima…

Sudeći bar po objavi koju je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić gotovo istog dana okačio na svom facebook profilu.

foto: printscreen facebook

I kao što je svojevremeno ova fabrika bila možda jedinstveni slučaj u istoriji pa sem direktora, radnika i golih zidova nije imala ništa drugo… sada su i ti „goli zidovi“ rasuti po gradu.

foto: zivojin zdravković

Naime šut se sa gradilišta izbacuje na ulaz, odnosno izlaz iz grada prema Bugarskoj granici… tačnije kod zaječarske Mlekare, preko puta Doma zdravlja.

foto: zivojin zdravković

Tako svi putnici namernici koji ovih dana tuda prolaze mogu da proberu nešto od bačenog materijala… pokoju ciglu ili gredu… kad ih već nismo imali u glavi…pa smo dozvolili da jedan ovakav gigant ode na doboš, a njegovi ostaci koje su naši preci mukotrpno gradili…sada rasipaju gde stignu.

foto: zivojin zdravković

Elem, gradom kruže priče da je sigurno da će na lokalici nekadašnjeg „Arsenija“ sigurno biti izgrađen objekat kompanije „LIDL“ .

foto: zivojin zdravković

Do tada nam preostaje da se nadamo da će u pomenutoj kompaniji biti upošljeno bar približno onoliko ljudi koliko je nekada radilo u društvenom preduzeću „Arsenije Spasić“ .

I dok se to ne dogodi, ostaje nam jedino da se prisećamo šta je Zaječar nekada imao:

Izvor: Fira.rs i zajecaronlie.com