Foto: pixabay / ilustracija
Reklame

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu protiv v.d odgovornog lica javno–komunalnog preduzeća „Higijena Zaječar“, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je on aprila 2016. godine doneo rešenja o otkazu ugovora o radu zbog viška zaposlenih za dvanaestoro radnika zbog prestanka potreba za obavljanjem poslova na koje su bili raspoređeni, pri čemu im je suprotno Zakonu o radu obračunao i isplatio otpremninu samo za godine rada provedene u radnom odnosu kod poslednjeg poslodavca JKP “Higijena Zaječar“.

Na taj način radnicima je manje obračunata otpremnina, s obzirom da se ona obračunava za sve godine rada u radnom odnosu u javnom sektoru, u skladu sa Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

Osumnjičeni je time bivšim zaposlenima JKP “Higijena Zaječar“ koji su proglašeni tehnološkim viškom naneo štetu višu od ukupno 2,5 miliona dinara.