Upis dece u prvi razred osnovne škole, koji tradicionalno počinje 1. aprila, ove godine će, zbog aktuelne situacije i vanrednog stanja, početi kasnije. Umesto upisa, roditelji i drugi zakonski zastupnici će od srede, 1. aprila 2020. godine biti u mogućnosti da stupe u kontakt sa školom u koju žele da upišu svoje dete preko nove usluge „Iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu“ na Portalu eUprava, kao i telefonskim putem, saopštavaju iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Novu e-uslugu zajednički su izradili timovi Kabineta predsednika Vlade, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Na ovaj način, škole će evidentirati zainteresovanost roditelja da upišu dete u određenu školu kako bi okvirno znale koji broj đaka mogu da očekuju. Svi roditelji koji će koristiti ovu elektronsku uslugu, biće obavešteni o datumu upisa u osnovnu školu čim isti bude bio definisan.

Po definisanju datuma upisa u osnovnu školu, na Portalu eUprava biće dostupna usluga zakazivanja termina za upis i testiranje koja će omogućiti roditeljima da jednim odlaskom u školu završe sve procedure oko upisa deteta i to bez potrebe donošenja ijednog dokumenta, kao i da obave testiranje sa psihologom/pedagogom.

Škole će u unapređenoj elektronskoj usluzi eUpisa po službenoj dužnosti pribaviti podatke iz matične knjige rođenih, iz evidencije prebivališta i iz zdravstvenog informacionog sistema o obavljenom lekarskom pregledu.

Podsećamo da je prošle godine zahvaljujući elektronskoj usluzi eUpis upisano više od 60 hiljada đaka u prvi razred osnovne škole. Roditelji po prvi put nisu morali da pribavljaju više od 120.000 različitih dokumenata u papirnoj formi, pri čemu su uštedeli isto toliko sati čekanja na nekom od šaltera javne uprave.

„Usluga „Iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu“ je samo jedna u nizu inicijativa elektronske uprave koju Vlada Srbije kontinuirano pokreće i koja svedoči o posvećenosti digitalnoj transformaciji javne uprave i društva u celini“.- kažu oni.

Zahvaljujući dosadašnjem iskustvu i znanju celokupnog tima Vlade Srbije koji radi na reformi i digitalizaciji javne uprave, prepoznate su potrebe građana i ovakvim sistemom rada došlo je do transformacije javne uprave u servis građana, zahvaljujući čemu građani ne moraju da nose svoja dokumenta od šaltera do šaltera, kažu iz ministarstva.

OŠ „Ljuba Nešić“ u Zaječaru

Iz OŠ „Ljuba Nešić“ u Zaječaru kažu informacije, obaveštenja i uputstva u vezi sa Upisom prvaka školske 2020/2021. može se pratiti na fejsbuk stranici i na sajtu škole.

Za sva dodatna pitanja, možete slati mejl na sledeće adrese: skolaljubanesic@gmail.com kao i mejl direktora škole: zeljkoant76@gmail.com.

Takođe možete kontaktirati:
školu: 019/442-416 (od 09:00 do 12:00), sekretara: 064/286 32 11, direktora: 064/377 24 10, možete slati SMS poruke sekretaru: 064/286 32 11, kao i direktoru: 064/377 24 10.

OŠ „Ljubica Radosavljević Nada

Iz OŠ „Ljubica Radosavljević nada saopštavaju da se upis može izvršiti na nekoliko načina:

  • prijavom putem mejla ljubica.pravnasluzba@gmail.com, gde je potrebno dostaviti ime i preyime deteta, datum i mesto rođenja, JMBG, ime i JMBG roditelja ili staratelja, adresu kao i kontakt telefon.
  • direktnim popunjavanjem obrazaca koji se nalazi na sajtu školeu rubrici vesti od 30. marta 2020. godine.
  • dolaskom u prostorije škole lično u terminu od 10 do 12 sati.
  • bliže informacije možete dobiti na broju telefona 063-76-59-65-9

OŠ „Desanka Maksimović

Iz OŠ „Desanka Maksimović“ saopštavaju da za upis u 1. razred budućih prvaka biće dovoljno da pošaljete podatke na imejl škole skoladesanka@gmail.com ili SMS-poruku na broj telefona 062/ 97 80 844.

Imejl ili poruka treba da sadrže sledeće podatke: Ime i prezime deteta, adresu i kontakt telefon.

„Lekarski pregled i testiranje prvaka, koji su neophodni za upis u školu i formiranje odeljenja, biće pomereni, najverovatnije do kraja avgusta. Izbor osnovne škole važan je trenutak na početku dugog obrazovnog puta svakog deteta, koje će jednog dana postati obrazovan i zadovoljan čovek. Zato nam je važno da pomognemo da u takvog čoveka stasa i vaše dete. Hvala vam što tu važnu misiju obrazovanja i vaspitanja poveravate baš nama. Za sve informacije u vezi sa Upisom prvaka školske 2020/2021, tu smo za vas“ poručuju iz ove škole.

OŠ „Hajduk Veljko“

Iz OŠ „Hajduk Veljko u Zaječaru kažu da je prilikom upisa deteta u prvi razred potrebno da pošaljete podatke o vašem detetu (Ime deteta, ime jednog od roditelja, prezime deteta, vašu adresu stanovanja i kontakt telefon) na imejl škole hvpepsi@yahoo.com ili SMS porukom na broj telefona 061/15-96-93-4.

OŠ „Đura Jakšić“

Iz OŠ „Đura Jakšić“ u Zaječaru obaveštavaju da je za upis đaka prvaka potrebno da svoju prijavu za upis dece u prvi razred mogu poslati na e-mail: osdjurajaksic@gmail.com.

Prijava treba da sadrži ime i prezime deteta, ime i prezime roditelja, kao i adresu.