foto:pixabay
Reklame

Probni testovi u okviru male mature počinju danas i trajaće do petka, a danas će osnovci raditi test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Sutra će polagati probni test iz matematike, a u petak sledi kombinovani test.

Učenici će test polagati preko platforme „Moja učionica“.

Test je dostupan od 8.00 do 20.00, učenik može da bira vreme kada će ga raditi, ali kada počne ima po sat vremena za srpski i kombinovani test, a sat i po za matematiku. U školskom sistemu je 65.871 učenik osmog razreda.

Ministar prosvete Mladen Šarčević ranije je rekao da do kraja školske godine neće biti povratka u škole za proces redovne nastave i najavio je izmenu Pravilnika za ocenjivanje.

„Raspust počinje krajem maja, kada se završava redovna nastava, a koja je ovaj put, tokom vanrednog stanja, bila onlajn“, naveo je Šarčević.

Prema njegovim rečima, biće izmenenjen Pravilnik za ocenjivanje, jer sada ne postoji tromesečje, kao ni dosadašnji vid završnog ispita.

„Oko ovog pitanja se prepliću različiti interesi, počev od onog da ne bude završnog ispita, odnosno male mature. To je najlakši scenario, koji, međutim, ne bi bio i najpošteniji, jer bi to značilo da će pojedine škole upisati đaci koji, inače, ne bi mogli da ih upišu, čime bi ostali uskraćeni oni koji bi uspešnije položili ispite i upisali željene škole“, rekao je on.

Šarčević je dodao da će za dve do tri nedelje to ministarstvo predstaviti model, koji će odgovarati epidemiološkoj situaciji u Srbiji, ali i biti u skladu sa zaključkom i scenarijem koji će se primenjivati u Evropi za završni ispit.

Izvor: Insajder