Foto: Dragan Manzalović

U sredu je u Velikoj Jasikovi pored Zaječara počeo drugi po redu Festival vlaške lepote Balkana. Prvog dana birao se najbolji izvođač izvornih vlaških pesama nako čega nastupio je Gradski folklorni ansabl „Zora“ i folklorne sekcije Društva Roma iz Zaječara.

Foto: Dragan Manzalović

Juče 17. jula u Velikoj Jasikovi počeo drugi po redu Festival vlaške lepote Balkana. Manifestacija je počela izborom za najboljeg izvođača izvornih vlaških pesama.

Žiri sačinjen od Žike Cvetkovića, pevača, Vitomira Stanojevića, frulaša i Zorana Tatića, predsednika Saveza amatera Srbije, birali su najboljeg izvođača u dve kategorije.

Tako je u kategoriji „Izvođači izvorne vlaške pesme bez muzičke pratnje“ prvu nagradu od 10,000 dinara odneo Vlastimir Žurkić, drugo mesto zauzela je Zorica Dudejević i time osvojila 6,000 dinara, a treće mesto i 3,000 – Anđelija Čerkasov.

Foto: Dragan Manzalović

U kategoriji „Izvođači izvorne vlaške muzike sa muzičkom pratnjom“ pobedio je Slobodan Dujkić, osvojivši time 10,000 dinara, dok su drugo i treće mesto, odnosno 6,000 i 3,000 dinara, odnele Manuela Bumbešević i Stana Germanović.

Nakon takmičenja posetioci su uživali u nastupima Gradskog folklornog ansambla „Zo-Ra“ i Folklorne sekcije Društva Roma iz Zaječara.

Večeras će se održati i Izbor za najlepšu Vlajnu Balkana, gde su nagrade za drugu pratilju vikend u Banji Ždrelo, za prvu pratilju vikend u Sokobanji, a najlepša Vlajna dobiće letovanje u Grčkoj za dve osobe.

Organizatori Festivala su Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i Mesna zajednica Velika Jasikova, a sve pod pokroviteljstvom Grada Zaječara.

Reklame