Reklame

Uz intoniranje himne „Bože pravde“, špalir garde na ulazu u Dom Narodne Skupštine, ali i demonstracija ispred glavnog ulaza, počela je konstitutivna sednica novog 12. saziva Skupštine Srbije.

Predsednica parlamenta Maja Gojković sazvala je prvu sednicu u 12. sazivu za 3. avgust, dan pre isteka roka za verifikaciju mandata koji je najviše 30 dana od proglašenja rezultata parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine.

Po pravilu konstitutivnom sednicom predsedava najstariji poslanik, a ovog puta to je 91-godišnja Smilja Tišma, sa liste Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija koja je na početku čestitala poslanicima i poželela im uspeh u radu.

Prva tačka dnevnog reda današnje sednice je potvrdjivanje mandata narodnih poslanika, i to je najverovatnije jedina tačka koja će danas biti i završena.

U nastavku se očekuje izbor predsednika, potpredsednika i generalnog sekretara skupštine, kao i izbor članova parlamentarnih radnih tela.

Poslanici će danas položili zakletvu koja glasi:

„Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i gradjanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti gradjanima Srbije, istini i pravdi“.

Od konstituisanja novog saziva Skupštine, počinje da teče rok od 90 dana za formiranje nove Vlade.

Učesnici protesta ispred Doma Narodne skupštine Srbije, počeli su pre nekoliko trenutaka da gadjaju zgradu jajima i paradajzom, kada su videli da poslanici izlaze iz nje.

Vrata zgrade trenutno su zatvorena i poslanici više na izlaze iz Skupštine.

Policija je nastojala da piše kaznu lideru Pokreta Dosta je bilo Saši Raduloviću, jer je zaustavljen saobraćaj ispred skupštine, skupom na koji je pozvao.

Mjedutim od toga je odsutala kada su okupljeni potrčali ka ogradi ispred zgrade Skupštine.

Policija je odvela kroz Pionirski park, jednog demonstranta koji je prethodno skandirao služeći se megafonom.

On je skandirao „Vućiću Šiptaru platićeš izdaju“ i „Ne damo Kosovo“.

Na redovnim parlamentarnim izborima 21. juna najviše poslaničkih mesta 188 osvojila je lista „Aleksandar Vučić Za našu decu“.

Socijalisti će imati 32 poslanika, a prvi put mandate je osvojio SPAS Aleksandra Šapića koji će imati 11 poslanika.

U Skupštinu su ušle i četiri manjinske stranke, pa će Savez vojvodjanskih Madjara zastupati devet poslanika, Stranka pravde i pomirenja Moamera Zukorlića četiri, dok je po tri mandata osvojila SDA Sandžaka i Albanska demokratska alternativa-Ujedinjena dolina.

Najveće opozicione partije bojkotovale su parlamentarne izbore i ovakav sastav skupštine smatraju nelegitimnim.

Izvor: Beta

Reklame