Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić gotovo svakog dana komunicira sa fanovima i simpatizerima putem svog fejsbuk profila. Tako obožavaoci njegovog lika i dela mogu u svakom trenutku da saznaju šta on misli o zaječarskim novinarima ili opoziocionim prvacima (o tome smo pisali više puta); koje grandiozne investicije samo što nisu stigle; sa kim druguje u trenucima predaha; gde po belom svetu putuje. Posebno su bile važne informacije koje je objavljivao tokom vanredne situacije kada je građanima Zaječara pretila opasnost od poplava.

Na naše pitanje, upućeno na konferenciji za novinare, da prokomentariše validnost svojih objava na fejbuku, gradonačelnik nije želeo da odgovori, kazavši kratko da je to njegova privatna stvar, da je sada gradonačelnik i da se to ne može porediti sa njegovim opozicionim objavama kada se borio za vlast.

Tako su građani Zaječar ostali uskraćeni za informaciju šta je tačno, šta nije. Ruku na srce, nismo primetili razliku u njegovom”stilu” pre i nakon stupanja na vlast. Istim rečnikom, prepunim uvreda, omalovažavanja i poruge o onima koji ne misle isto kao on piše i sada kao što je i pre.

Nismo ga razumeli, tada se važilo, a sada ne?

Nismo shvatili i zašto bi njegov fejsbuk profil bio izuzetak od pravila, kad mediji svakodnevno prenose objave sa društvenih mreža raznih državnika, ambasadora, ministara, političara, javnih ličnosti.

Možda bismo mu poverovali bar malčice da je, nakon što je Osmomartovska čestitka sa njegovog fejsbuka preneta na zvanične profile Grada Zaječara, javno sankcionisao pomoćnicu za informisanje ili gradske administratore?

Ako vam je promaklo, evo objašnjenja. Da li iz servilnosti ili internog nadmetanja u dodvoravanju šefu, a možda i iz pukog neznanja i diletantizma, te je NEKO za Dan žena na zvaničnim fejsbuk i tviter nalozima grada podelio objavu sa ličnog profila gradonačelnika.

Zvanični sajt, fejsbuk i tviter nalog Grada Zaječara nisu ničije privatno vlasništvo već internet glasilo naše lokalne samouprave. Ne oglasna tabla za privatne prepiske, lična oglašavanja i mudrovanje.

Mediji mogu preuzeti objave političara sa društvenih mreža, to često i rade, ali ne i službeni portali opština i gradova.

Videli ste nekada da je na sajtu Vlade Srbije objavljena prepiska sa fejsbuka premijerke ili tvitera nekog od ministara?

Šta bi bilo kada bi i u Službenim listovima grada počele da izlaze pisanija sa privatnih naloga pomoćnika, ili ne daj Bože, većnika i odbornika(o tome smo već pisali)?

Ako gradonačelniku smeta kad mediji sa njegovog fejsbuk profila preuzmu objave, za koje tvrdi da su isključivo njegova privatna stvar, kako mu nije zasmetalo kada su to uradila zvanična glasila grada?

Stvar je u tome što novinari to mogu i smeju da urade, a urednici, novinari ili administartori zvaničnih portala lokalne samouprave NE SMEJU.

Lončići su ovde odavno pobrkani!