Foto: Glas Zaječara

Umesto da padaju, cene povrća na pijacama, ali i u prodavnicama poslednjih dana su “skočile”, pa tako kilogram paradajza košta i do 150 dinara na pijaci u Zaječaru. Skok cene prodavci pravdaju nestašicom.

Foto: Glas Zaječara

Ove godine prinosi paradajza na otvorenom su prepolovljeni, dok su u zaštićenim uslovima, pod plastenicima, uglavnom manji za 10 do 20 odsto, piše ozonpress.

U Timočkoj krajini skok cene paradajza prodavci pravdaju nestašicom, i lošim vremenskim uslovima.

Foto: Glas Zaječara Nina Mihajlović

“Paradajz je od 120 do 150 dinara. Nema paradajza. Nestašica je. Cena krompira je od 40 do 50 dinara, kupus je 30 dinara. Prodaja ide sve slabije i slabije, pijaca je prazna, nema kupaca, pa nema ni prodaje“.istakla je Nina Mihajlović, prodavačica na pijaci.

Nikola Jonović smatra da nestašica paradajza dovela je do povećanja cene.

Foto: Glas Zaječara Nikola Jonović

„Cena paradajza kreće se od 120 do 150 dinara, cena paprika je 150 do 170 dinara. Vlada nestašica paradajza, zato je cena skočila. Cena paprika je veća, jer joj još nije vreme“. kazao je Jonović.

Prodaja lubenica ide više nego dobro, saglasni su prodavci ovog voća.

Glas Zaječara Mile Simić

„Cena lubenica je 30 dinara za kilogram. Lubenice su iz Braćevca. Prodaja ide solidno, ljudi kupuju. Prodajem i grožđe, a cena je 200 dinara“.- istakao je Mile Simić, prodavac lubenica.

Jula Matejev kaže da su njene cene niske, i uprkos tome od jutra do podneva zaradila je samo 200 dinara.

Foto: Glas Zaječara Jula Matejev

„Cena kupina je 100 dinara kilogram. Kruške su isto 100 dinara, 20 dinara su tikvice, 120 dinara je boranija, 20 dinara je veza peršuna, a krastavac je od 50 do 80 dinara.“– požalila se Jula.

Većina prodavaca se žali na smanjenje broja kupaca, dok se kupci žale na slab izbor robe i visoke cene. Jedno je sigurno da manji broj pradavaca dovodi i do skoka cene, a odliv stanovništva iz sela u okolini Zaječara, kao i samog grada polako ali sigurno smanjuje broj prodavca , a i kupaca na pijaci u Zaječaru.

Reklame