Firo: printscreen rts, n1

Poslanik i lider Dveri, danas je, petog dana štrajka glađu, izneo je precizne razloge za ovaj vid protesta. Uz njega, glađu treći dan štrajkuje i poslanik Dveri Ivan Kostić, piše Insajder.

Poštovanje Rezolucije 1244, neselektivan rad tužilaštva i sudova, zaštita Eparhije SPC i pravoslavnih vernika u Crnoj Gori, sloboda medija i odlaganje izbora, zahtevi su Obradovića I Kostića, koje su izneli ispred Skupštine Srbije.

Obradović je na konferenciji za novinare rekao je da zahtevom za poštovanje Rezolucije 1244 podržavaju zahtev poslanika Ševarlića i nastavljaju tamo gde je on stao kada je prekinuo štrajk.

Kada je u pitanju drugi zahtev koji se odnosi na neselektivan rad tužilaštva i sudova, Obradović navodi da tu njih dvojica nastavljaju gde su stali poslanici SNS-a Aleksandar Martinović i Sandra Božić.

„Smatramo da su njihovi zahtevi bili dobri, ali selektivni. Tražićemo da policija i tužilaštvo reaguju na sve druge prijave, poput Savamale, naplatne rampe u Doljevcu, Jovanjice i Krušika, rekao je lider Dveri.

Navodeći kao treći razlog za štrajk zaštitu Eparhije SPC i pravoslavnih vernika u Crnoj Gori, on je rekao da smo sinoć svi bili svedoci “građanskog rata koji je krenuo u Crnoj Gori” i da je potrebna reakcija države a ne apeli.

Obradović je naveo da od uredničkog kolegijuma RTS-a traži da mu omogući televizijsku emisiju uživo u trajanju od jednog sata u večernjem teminu da objasni šta rade ispred Skupštine.

Kao poslednji zahtev i razlog zbog koga je lično započeo štrajk glađu naveo je odlaganje izbora jer su “ovi izbori nedemokratski, protivustavni i rizični i istakao da su izbori svuda u Evropi odloženi”.

Obradović je naveo i da su njegovi I Kostićevi najbliži saradnici i rodbina onemogućeni da dođu do njih da ih posete, naglašavajući da je to “omogućeno i zatvorenicima, ali ne i njima”.

Postavljanjem ograde i onemogućavanjem prilaska, prema Obradovićevim rečima, MUP želi da stvori sliku da su njih dvojica sami. On je rekao da će od MUP-a zatražiti da specijalanom lekarskom timu dozvoli da ih poseti.

Ponovio je da su juče Ustavnom sudu podneli inicijativu za ocenu ustavnosti nastavka izbornog procesa i najavio da će poslanica Dveri Marija Janušević i Upravnom sudu danas predati zahtev da se odbaci rešenje o nastavku izbornih radnji.

Obradović, štrajkuje glađu peti dan , a njemu se u štrajku prekjuče pridružio još jedan poslanik pokreta Dveri – Ivan Kostić.

Podsetimo, u nedelju je četvoro poslanika stupilo u štrajk glađu. Prvo poslanik Miladin Ševarlić koji je štrajk glađu počeo zbog nemogućnosti da pridobije poslanike u Skupštini Srbije da se raspravlja o povredana teritorijalnog integriteta i suvereniteta i nepoštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Nakon njega to je učinio lider Dveri, da bi potom ispred to učinili i poslanici SNS-a Aleksandar Martinović i Sandra Božić.

Prvi je i počeo, ali prvi od štrajka odustao Miladin Ševarlić koji je saopštio da to čini jer je on, kako kaže,  kao „idejni tvorac te ideje praktično medijski ugušen“.

Na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića štrajk glađu je prekinula i Sandra Božić, dok je Martinović od toga odustao juče, nakon što je MUP podneo krivičnu prijavu protiv Boška Obradovića.

Izvor: Insajder

Reklame