foto: hr.n1info.com

Na današnji dan pre 15 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić, a taj datum biće obeležen polaganjem venaca i cveća na njegov grob, kao i u dvorištu vlade na mestu pogibije.

Porodica i rukovodstvo DS-a zajedno sa članovima, prijateljima i poštovaocima položili su vence i cveće na Đinđićev grob u Aleji zaslužnih građana.

Premijerka Ana Branbić i članovi Vlade Srbije položili su danas u dvorištu Vlade venac na spomen-ploču premijeru Zoranu Djindjiću, ubijenom na današnji dan pre 15 godina.

Venac od cveća u bojama srpske zastave, Brnabić je položila u prisustvu članova Vlade Srbije, koji su potom minutom ćutanja odali počast ubijenom premijeru.

Polaganjem venca i cveća u dvorištu Vlade poštu ubijenom premijeru odaće i članovi njegove vlade, kao i Zoran Živković koji je postao premijer nakon ubistva Đinđića. Vence će položiti i članovi aktuelne vlade.

Na spomen-ploču u parku na Trgu Republike, cveće su položili bivši predsednik Skupštine grada Zoran Alimpić i članica Političkog saveta Demokratske stranke Ljiljana Lucić.

Predstavnici Čuvara Starog grada, Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke i Nove stranke obnovili su i zaštitili mural sa likom Zorana Đinđića na platou kod Folozofskog fakulteta.

U saopštenju se navodi da su u uslovima relativizacije istorije i kreiranja atmosfere u kojoj se zlikovci proglašavaju za heroje, a žrtve za izdajnike, ove stranke i pokreti obnovili i zaštitili mural sa Đinđićevim likom.

Liberalno-demokratska partija organizovala je tradicionalnu „Šetnju za Zorana“. Planirana trasa šetnje je Simina ulica – Terazije – dvorište Vlade Srbije – Aleja zaslužnih građana. Šetnju predvodi predsednik LDP Čedomir Jovanović, dok učesnici te manifestacije nose cveće i sveće.

U Dvorani Kulturnog centra Beograda biće održano finalno takmičenje u besedništvu „Besede u Zoranovu čast“, koje DS organizuje zajedno sa Fondacijom dr Zoran Đinđić.

Knjiga „Portret političara u mladosti“ u kojoj autor Dragan Lakićević Lakas prikazuje karijeru Zorana Đinđića od njegovog dolaska u Beograd do ulaska u politiku, biće predstavljena u Domu omladine.

On je bio i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine. Đinđić je bio i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS-a.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Đinđićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

Izvor: n1

Reklame