Foto: pixabay / shangrilamayakarma

Postoji verovanje da je petak 13. baksuzan i dok su neki tog dana oprezniji nego inače, mnogi ne primećuju ili ne pridaju značaj intrigantnom datumu.

Strah od broja 13 neki povezuju s davnim norveškim mitom o dvanaestoro bogova koji su priredili večeru, na koju je nepozvan upao 13. gost, nestašni Loki koji je uspeo da slepog boga tame, Hodera, navede da ubije Baldera, boga veselja i zadovoljstva.

Prema verovanjima iz vremena starog Rima, veštice su se uvek sastajale u grupama od 12, dok je 13 učesnik okupljanja redovno bio sam djavo.

Prema Bibliji Juda, apostol koji je izdao Isusa, bio je 13. gost na Poslednjoj večeri, Eva je na petak 13. ponudila Adamu jabuku, tog dana je počeo Veliki potop, obustavljena izgradnja Vavilonske kule, a i Kain je, navodno, ubio Avelja.

Postoji i teorija da su na petak 13. oktobra 1307. godine po naredbi francuskog kralja Filipa IV svi templari u Francuskoj uhapšeni i zatvoreni, njihova zapovedništva stavljena pod kraljevski pečat, a sva dobra zaplenjena.

Sam broj 13 je predmet fobije pa tako mnogi soliteri u svetu nemaju 13. sprat, aerodromi 13. pistu, bolnice i hoteli sobe sa tim brojem, a mnogi triskaidekafobi, kako se nazivaju ljudi koji se boje broja 13, ukazuju na neuspelu misiju na Mesec „Apolo 13“.

Da i u Srbiji postoji fobija od broja 13 govori podatak da je 1898. godine, kada su u Beograd došli prvi telefoni, broj 13 niko nije želeo da uzme, ali da se na kraju sve rešilo tako što je broj dodeljen Ljubi Srećkoviću za beogradsku klanicu.