foto: screenshot pink
Reklame

Srbija je još u teškoj, ali stabilnoj epidemiološkoj situaciji, rekao je infektolog i član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš, nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid-bolnica. On je naveo da su bolnice i dalje opterećene, ali da ima dovoljno mesta za zbrinjavanje svih pacijenata obolelih od kovida 19 tokom vikenda i da veruje da neće biti razloga da se premeštaju bolesnici iz Beograda u unutrašnjost i obrnuto.

„Sve bolnice imaju dovoljno mesta za prijem novih bolesnika, jer se više pacijenata otpušta nego što se prima“, napomenuo je Pelemiš.

Naveo je da je broj inficiranih pacijenata u Srbiji na visokom, ali stabilnom nivou i da još nije vreme da se kaže da smo u povoljnoj situaciji.

„Mi smo u teškoj, ali stabilnoj situaciji. Insistiramo da se mere prevencije i dalje strogo sprovode, a to su nošenje maski, fizička distanca, pranje ruku. To je jedino što može da zaustavi infekciju“, istakao je Pelemiš.

„Povećan broj starijih bolesnika“

On je naveo da je u ovom periodu povećan broj bolesnika starije životne dobi i da se dešava ono na šta su lekari upozoravali.

„Upozoravali smo da će doći do zaražavanja mladih koji će onda infekciju preneti starijima koji su se čuvali. Ovo je posledica druženja i nepoštovanja mera prevencije“, rekao je Pelemiš koji očekuje sve više težih bolesnika u bolnicama.

„Dok u bolnicama ima puno bolesnika u intenzivnim negama i na respiratoru Srbija neće biti u povoljnoj situaciji“, naglasio je Pelemiš.

„Visoke temperature ne uništavaju ni stomačni virus“

Upitan kako koronavirus ne uništavaju visoke temperature i UV zračenja, on je rekao da je virus potpuno nov, da je kroz kliničku praksu obično bilo pravilo da visoke temperature ubijaju virus.

„Međutim, svi zaboravljaju na enteroviruse ili u narodu poznate kao stomačne viruse. Oni se javljaju u letnjim mesecima tako da nije ovo jedini virus koji opstaje na visokim temperaturama“, zaključio je Pelemiš.

Izvor:Insajder, RTS