Na poziv aktivistkinje nevladine organizacije „Koalicija za život“, Mirjane Raščanin, danas smo se obreli u Vražogrncu.

Odmah po saznanju da je vlasnički pas zanemaren, na „metar“ lanca, bez hrane, bez zaštite, izložen hladnoći, u poplavljenom dvorištu, „Koalicija za život“ obavestila je Komunalnu policiju policiju Grada Zaječara. Odmah po prijemu obaveštenja izašli su na teren.

Vržogrnac,Zaječar ,zanemarivanje i zlostavljanje životinja

Selo Vržogrnac pored Zaječara .Odmah po saznanju da je vlasnički pas zanemaren , na metar lanca ,bez hrane i vode,bez zaštite ,izložen hladnoći ,u poplavljenom dvorištu, Koalicija za život pozvala je komunalnu policiju i zajedno sa njima izašla na teren. Pas je zatečen u katastrofalnim uslovima . Vlasnik je odbio da preda psa Udruženju..Komunalna policija postupila je u skladu sa svojim ovlašćenjima , naložila vlasniku da odmah izmesti psa ,da mu obezbedi vodu i hranu , napisala prijavu zbog neodgovornog vlasništva (pas nije čipovan i vakcinisan).O uslovima u kojima je pas odmah je obaveštena i republička veterinarska inspekcija koja može da naloži oduzimanje životinje ,čekamo njihov izlazak na teren. Ukoliko ste svedoci zanemarivanja životinja,ne ćutite,obavestite o tome javnost,na bilo koji način.Reagujet,prijave komunalna policija,veterinarska inspekcija,to su organi koje plaćaju građani i koji moraju da budu u službi građana i zakona.Pritisak na državne organe da rade svoj posao,da kažnjavaju vlasnike koji zlostavljaju i zanemaruju životinje, mora da bude svakodnevan .Zlostavljači moraju da znaju da će snositi zakonske posledice za svoja postupanja.Udruženja i pojedinci ne mogu da postignu da zbrinu sve životinje na koje nailaze.Zato,država mora da reaguje,kazne , kazne i opet kazne !! Tako se gradi svest kod onih koji je nemaju!!!!

Posted by Koalicija za Zivot Srbija No kill coalition on Samstag, 24. März 2018

Psa smo zatekli u veoma lošim uslovima, u blatu, okruženog vodom, bez ikakve mogućnosti da se skloni – zbog nedovoljno dugog lanca. Bez hrane.

U Zakonu o dobrobiti životinja član 7, tačka 18 navodi se da je zabranjeno izlagati životinju direktnom uticaju nepovoljnih vremenskih prilika.

I pored molbi aktivistkinje Koalicije za život, vlasnik je odbio da preda psa. Komunalna policija ne može da izrekne meru oduzimanja psa, ali je vlasniku naložila je da psa odmah skloni i obezbedi mu prostor i hranu. Imajući u vidu da pas nije ni vakcinisan ni čipovan, izrečena je i kazna.

Prijava veterinarskoj inspekciji, koja jedina ima ovlašćenje da oduzme psa je poslata odmah.

Pripadnici Komunalne policije, koji su izašli na teren odmah po prijavi, upozorili su vlasnika da će izvršiti naknadnu kontrolu, kako bi se uverili da li je preduzeo potrebne mere.

Ukoliko ste svedoci zanemarivanja životinja, nemojte ćutati, obavestite o tome javnost, na bilo koji način. Reagujte, prijavite slučaj Komunalnoj policiji ili veterinarskoj inspekciji.

Slučajeve ovakvog i sličnog zanemarivanja životinja možete prijaviti Komunalnoj policiji grada Zaječara na broj: 065 60 94 108 ili nevladinoj organizaciji „Koalicija za život“ na broj: 064 461 7591.