Foto: rtcg

Na listi slobode medija Reportera bez granica, Srbija je pala za tri mesta i sada se nalazi na 93. poziciji. Kao jedan od razloga za loš plasman, navodi se i to što su mnoga ugrožavanja rada novinara još uvek ostala nekažnjena. Koliko na slobodu medija utiče i to što su profesionalni novinari i politički neistomišljenici neretko izloženi napadima provladinih medija tokom postavljanja pitanja predsedniku Aleksandru Vučiću?

Ubistva pojedinih novinara godinama čekaju epilog. Ko je ubio novinarku Dadu Vujasinović i dalje je pod velom tajne. Mnogi napadi još su nekažnjeni. Slučaj novinara Milana Jovanovića, kom je pre godinu i po dana u podmetnutom požaru zapaljena kuća u Grockoj, i dalje nema sudski kraj. Zato je na rang listi Reportera bez granica ocenjeno da je sloboda medija u Srbiji nazadovala.

„Posle šest godina pod vođstvom Aleksandra Vučića, prvo kao premijera, a potom kao predsednika, Srbija je postala zemlja u kojoj je često opasno biti novinar i gde lažne vesti postaju sve vidljivije i alarmantno popularnije. Iako su vlasti uspevale u procesuiranju odgovornih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine, mnoge druge istrage u vezi sa napadima na medijske radnike zaustavljene su ili se sa njima odoguvlači“, kontatovali su Reporteri bez granica u svom izveštaju.

Inače, ni slučaj Slavka Ćuruvije nije pravosnažno rešen. A u odnosu na zemlje u regionu, iza Srbije se samo našla Crna Gora. Bosna i Hercegovina, Slovenija i Hrvatska beleže napredak. Kada je u pitanju srpski plasman, pojedini novinaru nemaju dilemu.

Urednik nedeljnika „Vreme“ Filip Švarm smatra da je takav ishod očekivan, jer je uticaj vlasti na slobodu medija uveliko dostigao crvenu zonu.

„Mi smo zemlja u kojoj se novinari privode, zemlja u kojoj se prave konferencije za medije bez novinara i to je sasvim normalno. Dakle, zemlja u kojoj je štampa kontrolisana u kojoj se praktično krše novinarska prava svakog dana i u svakom trenutku, i to pokazuje sliku u kojoj se nalazimo“, upozorava on.

Urednica nedeljnika NIN Vesna Mališić strahuje da ima prostora za još veći pad.

„A, meni se čini da smo mi dotakli dno! Dakle, sledeće što bi moglo da bude, to je apsolutno ukidanje mogućnosti da bilo ko ko drugačije misli od vlasti, kaže bilo šta. Dakle, da dođemo do faktičke cenzure“, ocenila je Mališić.

Međutim, oni koji drugačije misle od aktuelne vlasti, neretko su i meta predsednikovog govora. Iako je zbog uvođenja vanrednog stanja Aleksandar Vučić obećao da neće da govori o političkim protovnicima, tu ulogu preuzleli su provladini mediji. Neretko su napadima izloženi i novinari koji profesionalno rade svoj posao, pa su tako pojedina pitanja novinara prorežimskih medija prethodnih dana bila:

„Isti ti mediji, ali i isti političari sa druge strane, kako ste otišli pre nekoliko dana u Novi Pazar, rekli su da je reč o predizbornoj kampanji. Isto danas kada ste došli u Niš i uoči Vašeg dolaska, tvrde da je reč o predizbornoj kampanji.“ (RTV Pink, Niš, 10. april)

„Ja znam za Vaš stav, Vašu odluku da u toku ovog vanrednog stanja i dok traje ova epidemija ne govorite o politici, međutim kao što i samo vidite večeras, politika se nekako nametnula kao glavna tema, nažalost u ovom vanrednom stanju.“ (Informer, Palata Srbija, 2. april)

„Imam utisak da se i Vi predsedniče pravite naivni, iako dobro znate da je taj mali portal Nova S ili kako se već zove, jedno propagandno privatno glasilo Šolaka i Đilasa.“ (Srpski telegraf, Palata Srbija, 2. april)

„Ima li neko pravo u uslovima vanrednog stanja govri o cenzuri medija, posebno oni koji otvoreno vode suprotnu politiku onoj koju vodi država?“ (Studio B, Čortanovci, 21. april)

„Da li ćete odgvoriti na sve njihove lažne vesti?“ (RTV Pink, Palata Srbija, 2. april)

Pitanja provladinih medija upućena predsedniku, prema oceni Mališić i Švarma, služe i da dodatno pokažu netrpeljivost Aleksandra Vučića prema političkim protivnicima i medijima koje ne kontroliše.

„Na konferencijama za štampu, ustvari kao u fudbalu, dribling između vlasti, njihovih poslušnih novinara i sve to ima za cilj ustvari da zajedno napadnu ili druge novinare ili druge učesnike u političkom životu. Dakle, to je jedna tehnologija vlasti u kojoj nažalost učestvuju predstavnici medija i mislim da je to nešto što smo mi sada dobili kao novatorstvo Srpske napredne stranke. To je ta užasna upotreba tabloida i televizija sa nacionalnom frekvencijom za ugrožavanje i medija i drugačijeg mišljenja“, ocenila je Mališić.

„Čitavo vreme kako traje vanredno stanje i čitavo vreme kako traje korona, vodi se ta jedna politička kampanja, jedna predizborna kampanja u kojima se građanima govori kako su profesionalni i nezavisni novinari neka vrsta protivnika, neprijatelja ove države i slične stvari, kada stvorite takvu klimu u državi, onda sasvim sigurno uvek dobijate pretnje, napade i razne druge atake na slobodu šampe i na rad profesionalnih i nezavisnih medija“, istakao je Švarm.

Organizacija Reporteri bez granica je ocenila i da pandemija koronavirusa predstavlja opasnost za slobodu medija širom sveta.

Izvor: N1

Reklame