Selo Selačka

Selačka je malo selo između Knjaževca i Zaječara, na 5km od bugarske granice. Prema popisu iz 2002 godine, u selu je živelo 275 stanovnika, dok danas u Selačkoj živi nešto više od 100 stanovnika.

Selo Selačka

Pretpostavlja se da naziv sela potiče od čestih promena mesnog položaja – „selo“ koje se stalno seli. Prvobitno geografsko ime bilo je Selačko Selo. U ataru sela se nalazi manastir Suvodol, podignut na temeljima starog manastira koji spada u najstarije (verovatno iz 14. veka) manastire u Timočkoj Krajini.

Godine 1948, u selu Selačka živelo je 997 stanovnika, dok je 1971. godine broj stanovnika bio 730, 1991 broj stanovnika je 396, a na popisu 2002. godine u Selačkoj je živelo 275 stanovnika.

U međuratnom vremenu Selačka je vrlo napredno mesto, u kojem cveta društveni život. Godine 1937. pominju se u njemu društva i udruženja: Zemljoradničko-nabavljačka zadruga, Narodna seoska čitaonica (sa velikom i probranom knjižnicom), Sokolska četa (jedna od najjačih u srezu Timočkom), Pevačko društvo i Seosko diletantsko pozorište (koje priređuje predstave sa nacionalnim repertoarom).

Nekada je u selu Selačka bila fabrika za doradu porcelana „Porcelan“ Zaječar koja je počela sa radom početkom 1986. godine u kojoj je radilo više od 50 radnika.

Fabrika za doradu porcelana – Selačka

Postojala je i prodavnica „Zaječar-promet“, kao i otkupni magacin Zadruge „Timočanin“ Mali Izvor.

Prodavnica Zajecar-promet u Selačkoj

Postojala je i Osnovna škola u kojoj je bilo i do 50 učenika. Radila je i ambulanta. Lovačka sekcija „Srndać“ Selačka koja je brojila preko 50 članova. Kulturno-umetničko društvo „Luka Paunović – Beli“ je godinama oduševljavalo ljude na manifestaciji „Susreti sela“.

A kako je danas? Put do sela Selačka, je sav u rupama.

Kuće su oronule, stanovnika gotovo da nema. Sa prolećem počeli su i radovi na polju, gde smo zatekli meštanku Selačke, Đođević Suzanu, koja nam je kazala kakvi problemi muče meštane ovog sela.

Manastir Suvodol se nalazi u ataru sela Selačke, 26 km od Zaječara. Smešten je u dolini Selačke reke na jednoj zaravni usečenoj u severnoj strani planine Manastirska Glama ispod visova Janošica (992m), Vetren (500m) i Treska (1025m).

Manastir Suvodol

Posvećen je Rođenju Presvete Bogorodice (21. septembar), kao nepokretno kulturno dobro ima status spomenika kulture.

Manastir Suvodol

Postanak manastira se po tradiciji vezuje i za kneza Lazara Hrebeljanovića (14. vek). Narod iz tog kraja govori da je to Nemanjićka zadužbina. Pisanih ostataka o izgradnji crkve nema, jer je stara manastirska arhiva spaljena za vreme srpsko-turskog rata 1876 — 1878. godine, a novija je uništena za vreme srpsko-bugarskog rata.

Konak manastira Suvodol

Stara crkva manastira je porušena 1865. godine, a na mestu stare podinuta je i osvećena nova crkva. Gradnja nove crkve počela je u avgustu 1866. godine, za vreme vlade Mihaila Obrenovića i Vladike Gerasima Stojkovića, a osvećena je i antiminsom tronosana od strane Episkopa Evgenija Simonovića 25. oktobra 1869. godine. Tom prilikom Episkop Evgenije je rekao: „Upamtite, ovo su Svete mošti Pantelejmona, što se danas na ovaj Sveti presto zapečaćuju!“

U blizini manastira se nalaze tri pećine. 

Naša ekipa ušla je u jednu od pećina, i pokušala je da dočara kako zaista izgledaju pećine u ataru sela Selačka, pored manastira Suvodol.

Pored prelepih pećina, manastira Suvodol, priroda i planine u ataru sela Selačka izgledaju bajkovito.

Selačka reka

Vodopad daje posebnu lepotu ovom selu.

Video prilog dočaraće vam bajku sela Selačka.

Mnoga sela širom Timočke krajine izgledaju kao Selačka. Na selu su ostali stari, dok su mladi odavno otišli. Ovakve priče probudiće emocije kod nas, da postoje mesta, gde možeš pobeći iz sadašnjosti, i bar malo se može osetiti duh, i način vremena kada su naši preci, u nekom lepšem vremenu, gradili i stvarali ono što danas nismo u stanju ni da okrečimo.

Reklame