U omladinskom centru otvorena izložba umetničkih fotografija “Vitalne slike Zaječara”. Zaječarski fotografi su kroz objektiv pokušali da prenesu istraživanje o vitalnim znacima zajednice.

Zaječarska inicijativa je početkom 2019. godine, okupila zaječarske autore umetničke fotografije, sa namerom da rezultate istraživanja, umesto kroz brojeve i infografike, prikaže i prenese na neposredniji način – kroz objektive fotoaparata. Rezultat njihovog angažmana je veliki broj fotografija koji iz različtih autorskih perspektiva ilustruju zaječarsku svakodnevicu i stanje u zajednici.

Svoj pogled na Zaječar kroz objektiv podelili su sa sugrađanima: Mikica Andrejić, Tatjana Galić-Zetović, Damir Mihajlović, Slobodan Cvetković, Ivica Ivanović, Milan Petrović, Ljljana Jovanović, Vladan Matić i najmlađi fotograf u ekipi Marija Živković koja je istakla da nije bilo lako prikazati stanje u Zaječaru i okolini bez ulepšavanja onako kako zapravo jeste.

„Prikazivanje kroz fotografiju je zamrzavanje trenutka koji se dešava kroz istoriju. Neke izložene fotografije su u boji druge su crno bele što je ujedno i neki doživljaj ovog našeg grada”.-rekla je na otvaranju izložbe Marija Živković.

Radovi zaječarskih fotografa biće postavljeni na sajtu : vitalniznaci.rs

“Vitalni znaci” je međunarodno prihvaćena metodologija dubinskog istraživanja jedne zajednice koja se danas sprovodi širom Evrope i sveta, a koju je osmislila i prvi put primenila Fondacija Toronto zajednice iz Kanade.