Foto: pozorište Zoran Radmilović

U Zaječaru je u toku 19. Međunarodna filozofska škola „Felix Romuliana“, koja je juče popodne otvorena na kasnoantičkom lokalitetu čije ime nosi, uz zvuke studentske himne Gaudeamus igitur, u izvođenju gradskog hora.

Na filozofskoj školi učestvuje 31 predavač i oko 50 polaznika iz Srbije, Bugarske, Makedonije, Grčke,Slovenije, Hrvatske, Nemačke i Italije. Učesnike skupa pozdravio je Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine-Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ i poželeo im dobrodošlicu u naš grad.

Ovogodišnju filozofsku školu otvorili su dugogodišnji direktor Slobodan Divjak i novi direktor prof dr Milenko Bodin. Slobodan Divjak podsetio je na rad obnavljene Filozofske škole od 2006 – 2017 godine. Ona je jedinstvena jer su njeni polaznici bili studenti iz svih glavnih Univerzitetskih centara u Srbiji. Bilaje najposećenija škola ovog tipa koju su osim studenata pohađali i profesori filozofije u srednjim školama i organizovali seminare unutar nje. Od predavača kroz ovu školu prošli su gotovo svi naši istaknuti teoretičari , a bilo je i stranih gostiju.

Divjak je izrazio zahvalnost gradonačeniku Ničiću jer je godinama podržavao rad filozofske škole i omogućio njeno obnavljanje posle godinu dana pauze. Zahvalio je takođe i Vladimiru Đuričiću, koji , kako je rekao nije samo direktor ustanove koja je suorganizator škole, već i kulturni stvaralac .

Novi direktor filozofske škole prof dr Milenko Bodin izrazio je nadu da će škola uspešno raditi i zahvalio svim učesnicima škole kao i gradu i organizatorima iz Zaječara.Profesor Bodin, koji je jedan od naših najznačajnijih filozofa i direktor Centra za primenjenu filozofiju i društvena istraživanja iz Beograda, govorio je i o temi ovogodišnje trodnevne filozofske škole „Bezbednost i sloboda“ najavljujući da će biti osvetljeno niz pitanja vezanih za nju.

U okviru jučerašnjeg programa predstavljen je Zbornik izlaganja sa predhodne filozofske škole , održane 2017.godine, a uvodno izlaganje podneo je prof dr Vihren Buzov, sa Univerziteta Trnovo u Bugarskoj.

Filozofska škola se održava u velikoj sali gradske uprave u Zaječaru, danas od 9-14:30 i od 17-19:30, a u nedelju od 9-14:00 h. Inače , škola je otvorenog tipa tako da svi zainteresovani mogu daučestvuju u njenom radu.

Organizatori filozofske škole su Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i Centar za primenjenu filozofiju i društvena istraživanja iz Beograda, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Reklame