Foto: Eparhija timočka

Episkop timočki g. Ilarion služio je svetu Liturgiju 30. septembra 2019. godine u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u selu Dušanovac kod Negotina, a sasluživali su sveštenoslužitelji Eparhije timočke – protojereji-stavrofori Ranko Aleksić, Blagoja Tomić, Vlajko Banković, Đorđo Jokić, protojerej Perica Božunović, jerej Marko Pajčin i arhiđakon Ilija (Jovanović).

U svojoj besedi, vladika Ilarion je izrazio zahvalnost meštanima ovog sela, ktitorima i priložnicima, na prilozima koje namenjuju ovom veličanstvenom hramu i podsetio okupljeni verni narod da je sveta Liturgija najuzvišenija i čoveku najpotrebnija zajednica. Pogrešno je ako je naša zajednica samo u trpezi a bez svete Liturgije, ali ako je sveta Trpeza na prvom mestu, onda je i svaka trpeza nakon nje blagoslovena, istakao je Episkop u svom obraćanju.

Vladika Ilarion: „Svi mi koji se na svetoj Liturgiji pričešćujemo svetim Telom i Krvlju Hristovom, ostvarujemo najbližu zajednicu sa Bogom. Tu zajednicu, tu atmosferu vere i ljubavi, treba da nastavimo i nakon svete Liturgije.“

Lepoti bogosluženja doprineo je hor Sabornog Hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru i pevničko pojanje đakona Vuka Jovanovića.

Nakon svete Liturgije izvršen je čin osvećenja Svetosavskog doma koji će blagočestivim meštanima ovoga sela ubuduće biti na raspolaganju i u kom je upriličen svečani ručak za sve okupljene. Tom prilikom vladika je posebnu zahvalnost uputio protojereju-stavroforu Ranku Aleksiću, parohu dušanovačkom, na višegodišnjem zalaganju i doprinosu u izgradnji ovog objekta.

Izvor: Eparhija Timočka