foto: ekapija

Zaječarci, živi li ste? Da li hoćete, možete, da li smete da progovorite, ili ćete dozvoliti da nevaspitani, bahati, nadobudni, ostrašćeni huligani urušavaju i ono malo kulture i dostojanstva preostalog u ovoj pustošiji u srpskom Sibiru?

Jeste da su kroz istoriju ovde po kazni službovali lekari, učitelji, vojnici, ali to ne znači da smo svi mi na doživotnoj robiji. “Umetničko delo” koje je gradski funkcioner stihoklepac postavio na svom fejsbuku, upućeno zaječarskom piscu Ivanu Potiću, zgrozilo je čitav grad.

Osim “Glasa Zaječara” i građana šokiranih prostotom prvog čoveka kulture u gradu, o ovoj neviđenoj sramoti niko nije rekao ni reč. Mediji ćute, zaposleni u ustanovama kulture ne smeju ni da šuknu, kolege pisci žmure, politički prvaci ne umeju da reaguju. U normalnom društvu gradski većnik bio bi razrešen istog dana, ili bi ga gradonačelnik “zamolio” da podnese ostavku i izvinio se Potiću i građanima zbog nepremirenog rečnika osobe koja treba da kreira kulturnu politiku grada. Sa funkcija su zbog manjih ispada razrešene mnogo veće zverke. Kad je Vučić mogao da kazni Gašića zbog nepremirene izjave, ili direktor EPS-a prvog čoveka knjaževačke distribucije zbog seksističkog posta na fejsbuku, može i Ničić da zahvali na dosadašnjoj saradnji Miloševiću.

U normalnom društvu reagovali bi svi direktori ustanova kulture, pre svih Istorijskog arhiva gde je Potić zaposlen, ali su se sakrili u mišju rupu obamrli strahom da se ne dovedu u pitanje njihove fotelje.

U normalnom društvu opozicioni prvaci bi već organizovali peticiju za smenu prostog većnika ili bi se bar oglasili saopštenjem. Da ne spominjemo koliko bi pozitivnih poena prikupio lider stranke kojoj stihoklepac pripada kada bi javno rekao da u redovima SNS nema mesta iskompleksiranim prostacima.

U normalnom društvu bi ono malo pisaca i književnika koje Zaječar ima ustalo u odbranu digniteta svog kolege. U normalnom društvu bi mediji svakog dana insistirali na Miloševićevoj ostavci.

Hoćemo li bar da pokušamo da budemo normalni?

I zato, tražimo OSTAVKU Vujadina Miloševića!

Nemojte se zavaravati da će se on promeniti, šansu je imao ulaskom u vlast i preletanjem u SNS. Ne može jer je pesnik u njemu suviše glasan…

Reklame