foto: OŠ "Hajduk Veljko" Zaječar

Učenici viših razreda i profesori Osnovne škole „Hajduk Veljko“ u Zaječaru učesnici su velikog programa „Škola za 21. vek“ koji realizuje British Council, a finansira Vlada Velike Britanije.

Cilj ovog programa je da milion učenika uzrasta 10-15 godina širom sveta stekne veštine kritičkog mišljenja i rešavanja problema. U okviru tog programa, u ovoj zaječarskoj osnovnoj školi realizovan je projekat “Zauzmi stav, ostani zdrav“, koji je baziran na izgradnji zdravih navika, kod učenika.

foto: OŠ „Hajduk Veljko“ Zaječar

Mikrobit u nastavi

Deo projekta bio je i Programiranje mikrobita za brojanje koraka kod dece radi provere fizičkih aktivnnosti tokom dana, a projekat je realizovan kroz radionice u gotovo svim predmetima koje učenici pohađaju:

Mikrobit na času fizike – Merenje brzine i ubrzanja tela na strmoj ravni uz pomoć mikrobita; Кritičko mišljenje na času srpskog jezika – Estetsko i kritičko doživljavanje književnog dela participacijom učenika kroz radionice; Кritičko mišljenje na času matematike – Analiza postignuća na pismenom zadatku radionicom „Drvo problema“; Кritičko mišljenje na času istorije – Sport kroz vekove; Radionica na času geografije – Zdrava ishrana i izgled čovekovog tela kroz države; Кritičko mišljenje na času tehnike i tehnologije – Deca kao učesnici u saobraćaju; Radionica na času engleskog jezika – Zdrave navike u ishrani u Velikoj Britaniji; Radionica na času likovne kulture – Izrada loga i reklamnog panoa; Đački parlament – Radionica MAPA UMA na kojoj se razvijaju ideje o aktivnostima koje će se realizovati u okviru projekta i Obrada podataka na času informatike.