foto: fira.rs

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Službom za transfuziju krvi Niš, organizovao je danas akciju dobrovoljnog davanja krvi u Radul begovom konaku u Zaječaru i u maloj sali Gradske uprave.

U cilju što efikasnijeg rada Zdravstvenog centra Zaječar, ovo je prva organizovana akcija davanja krvi po novom Zakonu o transfuziološkoj medicini koji je donet 2017. godine.

Po novom Zakonu nema više namenskog davanja krvi, a ljudi koji žele da daju krv moraće da čekaju na ekipu iz Niša, kaže Igor Perić iz Zavoda za transfuziju krvi iz Niša.

U akcije davanja krvi, za razliku od prethodnih godina, sada su uključene i mesne zajednice. U prvoj akciji učestvovala je i Mesna zajednica Šipikovo.

Prvoj akciji dobrovoljnog davanja krvi priključili su se Narodni muzej, Odred izviđača „Đorđe Simeonović“, Istorijski Arhiv „Timočka krajina“, Rudnik Vrška Čuka-Avramica i Odeljenje za vanredne situacije u Zaječaru.

Svake prve i treće srede u mesecu ekipa Zavoda će biti u Zaječaru kada će biti organozovane akcije dobrovoljnog davanja krvi.

Izvor: fira.rs