foto: mondo.rs

Referendum o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, zakazan za 16. januar, izazvao je nove podele u redovima opozicionih stranaka, što biračima koji ih podržavaju otežava donošenje odluke o (ne)izlasku na glasanje. Pristalice opozicije koje, pak, u nedelju izađu na prvo referendumsko izjašnjavanje građana nakon 2006. godine, sasvim sigurno neće imati dilemu kako da odgovore na pitanje „Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?“.

Linije partijskih podela unutar opozicije po pitanju izlaska na predstojeći referendum nemaju samo ideološki predznak, jer se referendumski stavovi bitno razlikuju i kod programski bliskih stranaka. I dok je desni deo opozicionog političkog spektra listom pozvao birače da izađu na referendum i glasaju protiv ustavnih promena, ostatak opozicije svojim pristalicama upućuje oprečne poruke.

Koalicija okupljena oko Stranke slobode i pravde (SSP), Narodne stranke (NS) i Demokratske stranke (DS) svojim članovima i simpatizerima mahom poručuje da se uzdrže od izlaska na referendum, obrazlažući takav stav nelegitimnošću Skupštine koja ga je raspisala, izostankom javne rasprave i brojnim primedbama pravnika.

Predsednik SSP Dragan Đilas izjavio je da ta stranka ne priznaje legitimitet ove Skupštine, „posebno za tako važne odluke“ i da će zato njihove pristalice pozvati da u tome ne učestvuju. Protiv izlaska na referendum je i DS, sa argumentom da “nema političkog, stručnog ni društvenog konsenzusa za promenu Ustava, kao i da nije bilo široke stručne i društvene debate o tako važnom pitanju”.

Skupština Narodne stranke donela je odluku da se „stranka protivi promenama Ustava Srbije koje se odnose na pravosuđe jer nisu u interesu države i građana“, a svojim članovima prepušta da „slobodno i po sopstvenoj savesti odluče da li će učestvovati na referendumu, ili ne“.

Lider NS Vuk Jeremić pritom je istakao da se njegovo i mišljenje potpredsednika Miroslava Aleksića kosi sa onim koje zastupa funkcioner i advokat Vladimir Gajić, koji je poručio da bi građani na referendumu trebalo da glasaju protiv predloženih promena Ustava Srbije, jer je njihov cilj, kako je ocenio, da zacementiraju uticaj izvršne vlasti na pravosuđe.

„Slaba izlaznost dodatno štetna za režim“

Protiv izlaska na referendum je i Pokret Novi 6. oktobar, koji je naveo da za to postoje najmanje četiri razloga: referendum je nelegitiman, irelevantan, besmislen i dodatno štetan za režim u slučaju slabe izlaznosti.

Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je da njegova stranka neće učestvovati na referendumu zakazanom za 16. januar i da povlači sve predstavnike iz referendumskog procesa. On je pozvao sve građane Sandžaka da ne učestvuju na predstojećem referendumu.

Ni vlast nije jedinstvena po pitanju referenduma

Najviši državni zvaničnici pozivaju građane da izađu na referendum i zaokruže odgovor „da”, ali taj poziv nisu podržali svi predstavnici vlasti. Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović objavio je na svom Instagram profilu fotografiju glasačkog listića za referendum 16. januara na kojem je zaokruženo „ne“ i napisao je da će on tako glasati.

Podršku usvajanju ustavnih promena u oblasti pravosuđa neće dati ni poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) i advokat Toma Fila, koji je izjavio da predložene izmene predstavljaju napredak, ali nedovoljan i najavio da će na predstojećem referendumu glasati protiv njih.

Bivši predsednik Srbije i predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić, koji je još sredinom decembra pozvao opoziciju da se ujedini i da napravi ad-hok koaliciju za nastup na predstojećem referendumu, na kom će reći „ne“, kako je rekao, Vučićevim ustavnim promenama. Ujedinjenje je izostalo, a Tadić je ostao pri svom stavu da na referendum treba izaći i glasati protiv predloženih izmena Ustava.

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je da predloženi akt o ustavnim promenama „neće suštinski doprineti jačanju nezavisnosti pravosuđa“ i pozvao građane da na referendumu 16. januara glasaju protiv predloženih promena, a isto je učinila i Nova stranka.

Poziv građanima da izađu na referendum i glasaju protiv promena Ustava uputio je i Pokret Ne davimo Beograd.

„Usvajanjem predloženih promena će politički uticaj na pravosuđe biti nastavljen i neće biti omogućeno da zakoni važe za sve“, rekao je Radomir Lazović iz tog pokreta, uz ocenu da je bojkot referenduma tehnički besmislen.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je da je Vojvodini i Srbiji potreban moderan Ustav „koji će biti garant decentralizacije nepodnošljivo centralizovane države“ i pozvala građane da 16. januara glasaju protiv promena Ustav Srbije u delu o pravosuđu.

Desnica izlazi na referendum i glasa protiv

Desničarske, ili kako sebe više vole da nazivaju – patriotske stranke, imaju jedinstven stav kako o izlasku na referendum, tako i o odgovoru na referendumsko pitanje.

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da na referendumu 16. januara svi građani Srbije koji su opoziciono orijentisani imaju prvu priliku da poraze vlast, tako što će glasati „ne“ za promenu Ustava.

„Izbor sudija i tužilaca se izmešta iz ruku narodnih predstavnika i predaje u ko zna čije ruke, pa se više neće suditi u ime naroda već u ko zna čije ime. Ukinut je cenzus od 50 odsto izašlih od ukupnog broja birača u Srbiji da bi referendum uspeo, a apsolutno je nedopustivo da se najviši pravni akt jedne države menja manjinskim brojem glasova“, rekao je Obradović.

Istu poruku svojim pristalicama uputio je i lider Demokratske stranke Srbije i kandidat koalicije NADA za predsednika Srbije Miloš Jovanović, koji je građane pozvao da izađu na referendum o promenama Ustava i kažu „ne“, jer, kako kaže, bojkot ide na ruku vlastima.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski pozvala je glasače da izađu na referendum i „odlučno kažu ne“ izmenama Ustava kojima će, kako je rekla, građani biti isključeni iz posrednog biranja sudija, a pravosuđe postati „izdvojena grana vlasti podložna političkom i koruptivnom uticaju“.

Da na referendum o promeni Ustava treba izaći smatra i predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, koji je građane pozvao da na glasačkom listiću zaokruže „ne“, a istu poruku za glasače ima i Zdrava Srbija koju predvodi Milan Stamatović.

Izvor: N1

Reklame