foto: mondo.rs
Reklame

Nakon ukidanja vanrednog stanja Srbija će se i zvanično ponovo naći u predizbornoj kampanji. Izbori su najavljeni za 21. jun, ali je i dalje neizvesno ko će na njima učestvovati. Za sada je Republičkoj izbornoj komisiji prijavljeno devet izbodnih lista, a još nije izvesno da li će neke od stranaka koje su ranije najavljivale bojkot ipak predati svoje liste, piše Insajder.

Tokom trajanja sednice Skupštine na kojoj se raspravlja o ukidanju vanrednog stanja, poslanici opozicije u skupštinskom holu u redom su se obraćali medijima, gde su između ostalog govorili i o eventualnom izlasku na izbore.

SSP: U četvrtak razgovor o mogućoj promeni odluke

Poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić potvrdila je da će predstavnici opozicije u četvrtak razgovarati o eventualnoj mogućnosti promene odluke o učešću na izborima, ali da ona smatra da se izborni uslovi nisu popravili.

„Izborni uslovi se nisu promenili da bismo, kao odgovorni ljudi, o tome razmišljali. Ne samo da sada nisu bolji nego su se pogoršali. Ne vidim uslove da se odluka o bojkotu promeni. O delovanju – da! Ali, videćemo u četvrtak“, rekla je Tepić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije na pitanje da li je tačno da bi Savez za Srbiju mogao da promeni odluku o bojkotu izbora.

PSG: Odluka pre vikenda

Da je moguća promena odluka o bojkotu najavljuju i iz Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića. Odluku o tome će, kako najavljuju doneti u četvrtak organi stranke. Iako su pojedini mediji najavili da je odluka o izlasku već doneta, Sergej Trifunović je naveo da konačne odluke još nema, a da postoji deo članova ove stranke koji smatraju da bi nakon vanrednog stanje, na izbore ipak valjalo izaći.

Narodna stranka: Bojkot!

Potpredsednik Narodne stranke i poslanik Miroslav Aleksić izjavio je danas da je vlast zakazivanjem izbora za 21. jun pokazala da joj je više stalo do vlasti nego do života građana i da Narodna stranka neće menjati odluku o bojkotu izbora, koju je donela još 20. avgusta 2019.

Aleksić je dodao da su uslovi za izbore mnogo gori nego pre vanrednog stanja, a da stranke koje su promenile odluku i najavile da će izaći na izbore 21. juna „građanima duguju ozbiljne odgovore“.

„Narodna stranka poziva građane da 21. juna ostanu kod kuće zbog svoje bezbednosti i zbog nepostojanja nijednog jedinog uslova za fer izbore. Mi podržavamo ukidanje vanrednog stanja, ali ne podržavamo apsolutno neodgovorno raspisivanje izbora i početak kampanje odmah po ukidanju vanrednog stanja“, rekao je Aleksić.

Nova: Odluka tokom nedelje

Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je danas da će Predsedništvo njegove stranke do kraja ove nedelje doneti konačnu odluku o izborima u Srbiji, ali da nije promenjeno mišljenje o smislu bojkota.

„Prema istorijskim i naučnim dokazima ni jedan bojkot u istoriji čovečanstva nije uspeo u svojim namerama“, rekao je Živković novinarima u holu Skupštine Srbije.

On je istakao da su uslovi za izbore još gori nego što kažu njegove „opozicione kolege“ koje su za bojkot, ali se na izbore mora izaći, ući u borbu i pokazati građanima šta je sve „loše, tragično i kriminalizovano, uradio ovaj režim“, i treba biračima ponuditi alternativu.

„Vlast se ne može lako promeniti na ovim izborima, ali je ovo prilika za težak šamar aktuelnoj vlasti“, rekao je Živković.

On je pozvao Savez za Srbiju, Pokret slobodnih građana i druge bliske njima da „razmisle ubrzano i sa jasnim razumevanjem šta znači ova ili ona odluka i preuzimanje odgovornosti za odluke“.

„Neka do kraja ove nedelje razmisle i promene mišljenje, da neprijatno iznenadimo Vučića tako što će protiv sebe od ponedeljka imati opozicioni, demokratski front“, rekao je Živković.

Dveri: Nema uslova za izbore

Da nema uslova za izbore smatraju  i u Dverima.

“Dok svakog dana imamo više od sto novozaraženih i nekoliko mrtvih, nema uslova za izbore, ni zdravstvenih, ni demokratskih”, naveo je lider Dveri Boško Obradović i podsetio da se zalaže za odlaganje izbora za kraj godine kada se okonča pandemija na svetskom nivou.

RIK očekuje još lista

Da će izaći na izbore najavila je parlamentarna Demokratska stranka Srbije i to ne pod tim imenom Pokret „Metla 2020“ u kojom su i Grupa za prosperitet Srbije, Udurženje starosedelaca iz Kraljeva i Tim za život.

Izlazak na izbore, ali lokalne najavili su i Zajedno za Srbiju gradonačelnika Šapca i gradonačelnik Paraćina Saša Paunović, čija se DS priključila Savezu za Srbiju u kome i dalje najavljuju bojkot.

Foto: Insajder

Izvor: Insajder

Reklame