Reklame

U utorak 26. januara u 18 časova, biće organizovana tribina o potencijalima Spomen park šume „Kraljevica“, koja će biti direktno prenošena na fesjbuk stranici Fondacije Iskorak. Gledaoci će biti u prilici da gostima postavljaju pitanja.

Šta korisnici Spomen park-šume Kraljevica vide kao mogućnosti za njeno unapređivanje? Ima li Kraljevica potencijala da privuče dodatne posetioce? Da li turizam može biti osnova za razvoj? Šta treba prezentovati, zaštititi, dopuniti, promovisati i ponuditi?

Govornici na onlajn diskusiji su:

Milan Jovanović – predsednik PSD „Ljuba Nešić“,

Predrag Nicić – starešina izviđačkog odreda „Đorđe Simenonović“,

Dr Miloš Popović – Zaposlen je kao naučni saradnik na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu. Radio je na nekoliko međunarodnih projekata i član je Natura 2000 tima. Jedan je od osnivača Biologera.

Biologer je 2018. godine osmislio i pokrenuo tim entuzijasta iz Srbije čija je vizija formiranje najveće baze podataka o biodiverzitetu u Istočnoj Evropi. Trenutno su aktivne tri lokalne zajednice, u Srbiji (biologer.rs), Hrvatskoj (biologer.hr) i Bosni i Hercegovini (biologer.ba), čiji su članovi su prikupili ukupno oko 135.000 podataka, a digitalizovano je preko 30.000 nalaza iz literature.

Biologer je i svojevrsna enciklopedija znanja o prirodi i baza podatka koja bi mogli pomoći naučnicima i ljudima koji se bave zaštitom prirode. Ovi podaci su vredni i mogu biti korišćeni za zaštitu ugroženih vrsta, izradu atlasa rasprostranjenja i drugih publikacija koje će unaprediti naše znanje o živom svetu oko nas i pomoći njegovu zaštitu.

Projekat „Naše kraljevsko mesto“ se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Zeleni inkubator“, uz finansijsku podršku Evropske unije, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i Fondacije Fridrih Ebert.

Od 2000. do danas, Evropska Unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji.

Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije. Evropska Unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.