Omladinski centar Zaječar biće domaćin Festivala evropskog filma. U četiri utorka tokom novembra i decembra, zaječarska publika moći će da pogleda tri igrana i jedan dokumentarni film koji na upečatljiv način približavaju savremeni život i ljudske sudbine na raznim meridijanima, od Bliskog istoka do Skandinavije. Ulaz na sve projekcije je slobodan.
* Utorak, 28.11. u 19 časova
„Krat“
režija: Rasmus Merivoo (Estonija, 2021)
Deca su prepuštena baki bez pametnih telefona. Stvarni život izgleda dosadno dok ne pronađu uputstva za Krata – magično stvorenje koje će učiniti sve što mu gospodar kaže. Sve što sada treba da urade je da kupe dušu od đavola.
Film je osvojio nagradu za najbolju glavnu glumicu na Filmskom i TV festival u Estoniji.
* Utorak, 05.12. u 19 časova
„Mitra“
režija: Kaweh Modiri (Holandija, Nemačka, Danska, 2020)
Trideset sedam godina nakon što je njena ćerka pogubljena u Iranu, Haleh pronalazi ženu koja ju je izdala. Izdajica, sada i sama voljena majka je tek stigla u Holandiju, ne prepoznaje Haleh i veruje joj kao starijoj i mudriji zemljakinji. Dok Haleh smišlja svoju osvetu, ona upoznaje počinioca bolje nego što bi želela.
Film je osvojio nagradu Eurimages za razvoj koprodukcije (CineMart).
* Utorak,12.12. u 19 časova
„Ramona“
režija Andrea Bagney (Španija, 2022)
Kada Ramona upozna harizmatičnog Bruna u jednoj od svojih šetnji gradom, ne pada joj na pamet da sledećeg dana može ponovo da ga sretne. Hoće li nevini flert stati na put njenim snovima o karijeri i savršeno dobrom odnosu koji ima sa svojim dečkom? Osvežavajuća romantična komedija koja postavlja scenu za večnu svađu između razuma i osećajnosti.
* Utorak, 19.12. u 19 časova
„Imadovo detinjstvo“
režija Zahavi Sanjavi (Švedska, Irak, Letonija, 2021)
Posle dve i po godine u zatočeništvu u ISIS-u, Imad, njegov mlađi brat Idan i njihova majka Gazala pušteni su u kamp za raseljena lica u Kurdistanu. Izlečenje od traume je teško za sve njih, ali izgleda da Imad ima posebno težak period. Još nema pet godina, a već je proveo više od pola svog života trpeći teror, zlostavljanje i „trening“ koji je trebalo da ga učini bezdušnim.
Film je osvojio Zlatnu kajsiju na Međunarodnom filmskom festivala u Jerevanu, kao i nagradu za najbolji dokumentarni film na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Tempo.
+++
Filmovi su deo projekta Cineuropa koji je Evropska komisija je u novembru 2018. godine započela kako bi obezbedila podršku u kreiranju i unapređenju kvaliteta evropskih filmskih festivala. Projektom upravlja konzorcijum koji su formirali Institut Gete, Francuski institut i Cineuropa, portal za promociju evropske kinematografije.
Reklame