foto:imdb

„Glumac mora znati kada treba da se povuče i promeni žanr da ne bi ispao smešan.“- Olivera Marković.

Olivera Marković, rođena je 3.maja 1925.godine u Beogradu. Mlađa publika je zna po ulogama svojeglavih gospođa u serijama „Bolji život“, „Srećni ljudi“, „Porodično blago“ ili otkačene Angeline u „Otvorenim vratima“, Olivera je karijeru počela ulogama zavodnica, lepotica.

foto:imdb

Odigrala je više od šezdeset filmskih uloga, više od stotinu pozorišnih predstava, oko pedeset TV drama i serija, snimila je  i dvadesetak ploča.

Završila je Drugu žensku gimnaziju, upisala studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu, i apsolvirala. U međuvremenu, upisala je i Fakultet dramskih umetnosti u klasi Mate Miloševića gde je 1952. i diplomirala.

Po završetku fakulteta, postala je član Beogradskog dramskog pozorišta, gde je ostala do 1965, kad prelazi u Narodno pozorište, u kojem igra sve do 1991. Često je gostovala i u Ateljeu 212 i Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

foto: discogs

Nagradu Narodnog pozorišta dobila je dva puta, za uloge Majka Hrabrost 1972. i Klara 1978. godine.Dobitnica je nagrade Zlatna arena u Puli, 1964 za ulogu u filmu „Službeni položaj“ i 1983. za ulogu u filmu „Balkan ekspres“, 1997.godine uručena joj je nagrada Dobričin prsten za životno delo kao i 2007.godine statueta Zlatni ćuran na festivalu komedije u Jagodini.

foto:imdb

Nastupila je serija mojih uloga televizijskih babaroga. Vidite ja pristajem da me ruže i grde na svaki način, a to samo govori da sebi nisam važna, nego da mi je važno da se bavim time„-Olivera Marković.

Olivera Marković umrla je na današnji dan 2.jula u Beogradu.