Na gradskom trgu danas je održana akcija „Budi heroj svoga srca“. Odaziv građana premašio je očekivanja.

Povodom obeležavanja Svetskog dana srca na gradskom trgu u Zaječaru održana akcija pod sloganom: “Budi heroj svoga srca”.

Zaječarci su bili u prilici da provere krvni pritisak i nivo šećera u krvi, ali da saznaju nešto više o zdravim stilovima života i značaju dobrih navika.

„Danas obeležavamo svetski dan srca, koji se inače obeležava 29. septembra. Danas smo na trgu u Zaječaru imali akciju merenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Razgovarali smo sa sugrađanima sa problemima koje imaju a koji se tiču visokog krvnog pritiska i šećera u krvi. Davali smo im savete vezano za ishranu, fizičku aktivnost i životne navike. Verujem da je akcija urodila plodom i da smo uspeli da dopremo do naših sugrađana i sugrađanki. Odziv je bio jako veliki, veći nego na poslednjoj akciji koju smo održali pre par meseci.“ –  izjavila je Ivana Ćirić specijalista socijalne medicine odsek za promociju zadravlja Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar

Iako postoji veliki broj faktora rizika na koje je nemoguće uticati, broj faktora na koji svako od naš može uticati je veći. Zdrave životne navike veoma su važne u borbi protiv kardio-vaskularnih oboljenja i šećerne bolesti.

„Za sve kardio-vaskularne bolesti koje su vodeći uzrok smrtnosti u našoj zemlji, kao i za dijabetes postoje faktori rizika na koje ne možemo da utičemo, a tiču se genetske predispozicije i nasleđa, ali je mnogo veći broj faktora na koje možemo da utičemo.

Pravilan odabir namirnica, način na koje će te namirnice biti pripremljene, umerena fizička aktivnost u trajanju od pola sata dnevno, konzumacija alkohola i cigareta, sve su to faktori na koje možemo da utičemo.“ – kazala je Ivana Ćirić specijalista socijalne medicine odsek za promociju zadravlja Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar