Foto: Glas zaječara
Reklame

U subotu je u selu Nikoličevo održana 9. po redu tradicionalna manifestacija „Tikvijada“. Manifestaciju su 2011. godine osnovali Danica i Sergej Križanović.

Foto: Glas Zaječara

U Domu kulture u Nikoličevu u subotu 5.oktobra održana je 9.“Tikvijada“. Po tradiciji, je otvorena izložba „Tikva kao hrana, lek i ukras“, a potom je priređen prigodan kulturno-umetnički program. Nastupili su zaječarski KUD-ovi „Nikola Pašić“ i „Penzioner“.

Foto: Glas Zaječara

Danica Križanović, pokretač ove manifestacije kazala je za portal Glas zaječara kako je ova manifestacija nastala i zahvalila se Dejanu Krstiću koji je pomogao osnivanje prve „Tikvijade“.

Foto: Glas zaječara Danica Križanović

„Ovu manifestaciju smo osmislili moj suprug i ja 2011. godine u našem dvorištu ovde u selu Nikoličevo. Prve četiri „Tikvijade“ održane su u našem dvorištu. Mnogo nam je tada pomogao Dejan Krstić, etnolog. On je čak doneo i svoje eksponate iz muzeja da bi obogatio manifestaciju. Kasnije se pojavio Centar za kulturu i sa njima smo nastavili da organizujemo „Tikvijadu“.istakla je Danica Križanović za portal Glas Zaječara.

Danica je istakla i to da pomažu svim ljudima koji žele da imaju tikve. Oni nabavljaju seme za njih i pomazu oko svega.

„Ponosni smo na naše tikve. Pre deset godina u Nikoličevu se gajila samo bela tikva i stočna bundeva, sada imamo čitavo bogastvo tikvi. Ima jestivih i ukrasnih, ima svakakvih“kazala je Danica Križanović.

Prema njenim rečima cilj ove manifestacije je promovisanje tikve kao hrane, kao leka, kao ukrasa, kao posude.

„Nekada je pored svake česme stajala čaša od tikve, a danas?“upitala je Danica.

Organizator ove manifestacije je Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa mesnom zajednicom Nikoličevo, a pokrovitelj je grad Zaječar.