Reklame

U prepunoj Sali Doma kulture u Nikoličevu održana je  8. “Tikvijada”, manifestacija koju su u ovom selu osnovali Danica i Sergej Križanović. 

Posetioci su na izložbi “Tikva kao hrana, lek I ukras” imali priliku da vide 50-tak vrsta tikvi, od najmanjih ukrasnih tikvica do najvećih belih bundeva koje dostižu težinu od preko 40 kg. Vredne domaćice iz Nikoličeva pripremile su fantastične specijalitete od tikve , kako slane tako i slatke, a novina na ovogodišnjoj izložbi je ljuti specijalitet od tikve.

Otvarajući manifestaciju Danica Križanović je naglasila da je tikva osim što je hrana, lek i ukras takođe I posuda i podsetila da je nekada na svakom izvoru i bunaru bila velika čaša od tikve.Okupljene meštane Nikoličeva I njihove goste ispred gradske uprave pozdravila je  pomoćnica gradonačelnika Elena Petrović,koja je odala priznanje osnivačima “Tikvijade” i  vrednim domaćinima koji su priredili tako lepu izložbu.Posetioce je pozdravio I predsednik Saveta mesne zajednice Duško Monović.

Priređen je i prigodan program u kome su nastupila kulturno-umetnička društva “Ilinsko vrelo” iz Ilina I “Gradec” iz Gradskova, kao i učenici osnovne škole “Dositej Obradović” , izdvojenog odeljenja u Nikoličevu, koji su izveli recital posvećen tikvi.

Organizatori manifestacije su Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine- Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i Mesna zajednica Nikoličevo, a pokrovitelj je Grad Zaječar.