Optičke iluzije, „vodena ruža“, kako napraviti veštačku svilu, plastelin,čarobno mleko, kako izgleda tornado u flaši …samo su neki od eksperimenata koji su posetioci Timočkog naučnog tornado u OŠ „Desanka Maksimović“ mogli da nauče i vide.

Festival nauke „Timočki naučni tornado“, pod sloganom „Zamisli sve čuda svuda”, održan je u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ u Zaječaru. Posetioci su mogli da vide blizu 300 različitih naučnih eksperimenata iz hemije,fizike,biologije,geologije…

Aleksandar Živković  učenik osmog razreda OŠ „Desanka Maksimović“ iz Zaječara napravio je “Teslin transformator” i kako nam je rekao, za ovaj posao trebalo mu je 3 dana.

“ Tesla je transformator koristio u eksperimentalne svrhe, proizvodnju munja, istraživanje električnog osvetljenja, bežičnog prenosa električne energije i radio tehnologije. Transformator sam napravio sam trebalo mi je tri dana da ga završim“-rekao nam je možda i budući Nikola Tesla, Aleksandar Živković.

Direktor Osnovne škole „Desanka Maksimović“ Nebojša Milijić nije krio oduševljenje jer je svaka učionica kao i hodnik bila puna mladih istraživača.

“Prezadovoljan sam odzivom dece, da bi se pogledao neki eksperiment treba i sačekati malo jer je velika gužva i zaista mi je drago što smo domaćini ovog festivala a i vidimo da deca baš uživaju u eksperimentima koje imaju retku priliku da vide” rekao je Nebojša.

Janko Vidović učenik V-4 razreda  OŠ „Dimitrije Todorović Kaplar“ iz Knjaževca sa svojim drugarima demonstrirao je pravljenje igrica odnosno programiranje koje uče na časovima informatike kod nastavnice Jelene Ranđelović.

“ Pravimo projekte u programu Skreč  a ovde imamo dve igrice. Jedna od njih je brodić koji prolazi kroz tri nivoa koja su sve teža i teža i ne sme da zakači liniju, sme se kretati samo po napravljenom putu. Druga igrica koju još usavršavamo se dešava u svemiru, vozite svemirski brod dok vam u susret idu asteroidi u koje pucate i razbijate ih kako vam ne bi uništili brod”-rekao je Janko.

Nastavnica informatike Jelena Ranđelović  kaže da su deca u današnje vreme uglavnom zainteresovana za igranje igrica a ovim programom im je omogućeno da sami naprave igricu po svojoj želji.

“Program na kome rade deca je prilagođen I mlađim uzrastima tako da kroz pravljenje nivoa igrica I likova razvijaju kreativnost kroz svoju priču”-kaže Jelena.

Pored zaječarskih osnovnih i srednjih škola učešće na „Timočkom naučnom tornadu“ uzele su i škole iz Knjaževca , Bora, Rgotine, Brestovca…