Sveštenstvo Eparhije Timočke, foto: Glas Zaječara
Reklame

Nekoliko stotina vernika uzelo je učešće u molitvenom hodu koji je predvodilo Njegovo Preosveštenstvo Episkop Timočki gospodin Ilarion. Nepoznati mladići uz paljenje baklji i pokliče „Milo, lopove, nedamo ti svetinje“ iskazali su nezadovoljstvo aktuelnim stanjem.

 

U porti Saborne crkve u Zaječaru vernici i sveštenstvo Eparhije Timočke okupili su se večeras kako bi iskazali podršku pravoslavnom narodu i sveštenstvu Crne Gore u neravnopravnoj borbi koja je otpočela usvajanjem spornog zakona o slobodi veroispovesti.

Molitveni hod u kome je učešće uzelo sveštenstvo Eparhije Timočke, kao i brojni vernici predvodilo je njegovo Preosveštenstvo Episkop Timočki gospodin Ilarion. Pred sam početak litije njegovo Preosveštenstvo Episkop Timočki gospodin Ilarion blagoslovio je okupljeni narod i pozvao na zajedničku molitvu za spasenje pravoslavne braće i sestara, kao i svetinja u Crnoj Gori.

Litija i moleban za spasenje srpskog naroda i pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori

Gepostet von Glas Zaječara am Freitag, 17. Januar 2020

Uz zvona koja su se neprestano oglašavala okupljeni vernici i svešenstvo uputili su se ulicama Timočke bune i Svetozara Markovića ka kružnom toku, odakle je mirna i dostojanstvena šetnja nastavljena ulicom Nikole Pašića nazad ka Crkvi rođenja Presvete Bogorodice.

Okupljeni građani, foto: Glas Zaječara

U porti crkve služena je moleban za  spas pravoslavnog naroda i sveštenstva, kao i svetinja u Crnoj Gori, kao i akatist Presvetoj Borodici, zaštitnici grada Zaječara.

Episkop Timočki gospodin Ilarion, foto: Glas Zaječara

Neposredno pred početak molebana grupa nepoznatih mladića u porti Saborne crkve uz paljenje baklji i pokliče: „Milo, lopove, ne damo ti svetinje“ iskazala je svoje nezadovoljstvo aktuelnim stanjem u Crnoj Gori.

Skup je ipak protekao u miru i dostojanstveno i moleban je nastavljena.