Foto: Saša Stamenković
Reklame

Tradicionalni 13. .„Đurđevdanski sabor“ koji je juče održan  U Gamzigradu ,otvorila je pomoćnica Gradonačelnika Zaječara Elena Petrović.

Foto: Saša Stamenković

„Veliki broj vas ovde, danas, znak je da ovo selo živi, a ova manifestacija upravo oslikava kako treba da čuvamo tradiciju i naše običaje. Ako čuvamo našu tradiciju mi čuvamo i naš identitet“, istakla je Elena Petrović.

Foto: Saša Stamenković

Pomoćnik gradonačelnika Milan Stanković je sa predsednikiom Mesne zajednice Gamzigrad Milanom Nikolićem, otvorio renovirane prostorije Mesne zajednice Gamzigrad istakavši da ovo selo predstavlja primer kako mesne kancelarije i mesne zajednice treba da funkcionišu.

Foto: Saša Stamenković

Tokom manifestacije priređen je prikaz narodnog običaja „Promuz ovaca“  priređena je izložba tradicionalne trpeze, organizovano je crtanje murala, takmičenje u kuvanju jagnjeće čorbice a održana su i brojna takmičenja u tradicionalnim disciplinama.

Najukusniju jagnjeću čorbicu pripremile su članice Udruženja žena Romula, prva ekipa, drugo mesto pripalo je drugoj ekipi Udruženja žena Romula, dok je treće mesto osvojio Srboslav Pavlović iz Vražogrnca.

Foto: Saša Stamenković

U nadvlačenju čobanskog štapa pobedio je Mladen Trailović iz Gamzigrada, a u  bacanju kamena s ramena najbolji je bio Stefan Živković , takođe iz ovog sela.

Za najlepšu pastiricu izabrana je Hristina Veljković iz Vražogrnca,prva pratilja je Dragana Jovanović  iz Udruženja Roma Zaječara ,a druga pratilja Petra Lazarević iz Gamzigrada.Najlepši venčić isplela je Marijana Mladenović iz Gamzigrada.

Foto: Saša Stamenković

U okviru 13. “Đurđevdanskog Sabora” priređen je bogat  program u okviru koga su nastupila kulturno umetnička društva: „Romulijana“ iz Gamzigrada, „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora,“Graničar“ iz  Halova, kao i folklorna grupa „Udruženje Društva Roma Zaječar“.

Organizatori manifestacije su :Narodno pozorišteTimočkeKrajine- Centar za kulturu “ZoranRadmilović”, Turistička organizacija Grada Zaječara  i Mesna zajednica Gamzigrad, a pokrovitelj je Grad Zaječar.