Reklame

U Zaječaru je u periodu od 9. do 13. septembra održan četvrti Međunarodni inkluzivni festival dečijeg i omladinskog stvaralaštva „Art zona za sve“ u organizaciji  Dečijeg centra.

Festival je otvorio direktor MODS-a Saša Stefanović i tom prilikom istakao da festival „Art zona za sve“ na pravi način pokazuje ljudima  šta znači inkluzija i ohrabrio ih da i dalje istraju u svojoj misiji. 

Tokom pet festivalskih dana deca i mladi sa smetnjama u razvoju su imala priliku da na otvorenoj sceni prikažu svoje stvaralaštvo iz različitih oblasti  umetnosti ( dramske, baletske, pantomimske predstave, opere, koncerti…).

Tokom trajanja festivala održana je i tribina o socijalnom preduzetništvu, kao i radionica u  „1% informacija – 100% diskriminacija“, a u okviru pratećeg programa paraleleno su se u dvorištu svakodnevno odvijale edukativne radionice.

Na festivalu „Art zona za sve“ učestvovali su gosti kako iz Srbije, tako i iz Makedonije i Bugarske.

„Festival „Art zona za sve“ pokazuje da ovo društvo može da bude itekako pravedno. Festival je osmišljen sa ciljem da pokuša da senzibiliše lokalnu zajednicu. Samim tim, mi želimo da podstaknemo kreiranje inkluzivne politike. Cilj je da mlade iz ranjivih grupa integrišemo u aktivan život zajednice. To je ono čime se inače Dečiji centar svakodnevno bavi“, istakla je Selena Ristić Vitomirović, direktorka Dečijeg centra u Zaječaru.

„Art zona za sve“ podržana je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i brojnih sponzora.

Izvor: zadecu.org

Reklame