Foto: Glas Zaječara
Reklame

U Rgotini kraj Zaječara danas je održan 8. Ivanjdanski sabor na kome su učestvovali KUD-ovi iz Zlota, Zvеzdana,Vеlikog Izvora, Sikola, Oštrеlja, Dubočana i Rgotinе, kao i gosti iz Bugarskе. Takmičenje u pravljenju riblje čorbe nije održano, dok se deca iz Zlota zauzela prvo i drugo mesto u pravljenju „Ivanjdanskog vеnca“. Trece mesto zauzeo je takmičar iz Rgotine.

Najavljeno takmičenje u pripremanju riblje čorbe nije održano zbog malog broja prijavljenih kandidata dok su u pravljenju „Ivanjdanskog vеnca“ pobedu odnela deca iz Zlota, dok je treće mesto pripalo domaćinu.

Slobodan Perčić zahvalio se Gradskoj upravi Zaječar kao i Narodnom pozorištu za pomoć u organizaciji Ivanjdanskog sabora.

„Zahvaljujući Gradskoj upravi Zaječar, Narodnom pozorištu „Zoran Radmilović“, mesnoj zajednici Rgotina, kao i zahvaljujući meštanima Rgotine, uspeli smo da i ove godine organizujemo Ivanjdanski sabor. 

U goste su nam ove godine došla kulturno umetnička društva iz Negotina, Sikola, iz Zlota je tu Kulturno umetničko društvo „Petar Radovanović“, iz Oštrelja, iz Bugarske, iz Makreša , Velikog Izvora, Zvezdana. Učešće u saboru će uzeti i naše kulturno umetničko društvo.

Kao i svake godine održaće se  izbor najlepšeg ivanjdanskog venčića, a  biće održano i takmičenje u pripremi riblje čorbe.“ – izjavio je Slobodan Perčić,  odbornik u Skupštini grada Zaječara, predstavnik organizatora manifestacije Ivanjdanski sabor.

Zoran Todorović, predsednik KUD „Petar Radovanović“ iz Zlota kaže da se u Rgotini oseća kao kod svoje kuće.

„Manifestaciju pratimo od 2013. godine, kada smo i otpočeli saradnju. Ovde se osećamo kao kod svoje kuće, a tako se i naši večerašnji domaćini osećaju kada dođu kod nas. Večeras ćemo izvesti tradicionalno dva spleta narodnih igara i jednu izvornu vlašku pesmu, to je naš uobičajeni program na ovakvim festivalima.“rekao je Zoran Todorović, predsednik KUD „Petar Radovanović“ iz Zlota.

Milorad Ilić, koreograf dečijeg orkestra KUD „Zoran Gajić“ iz Rgotine kaže da je cilj ove manifestacije negovanje tradicije.

„Večeras ćemo igrati Studenicu. Naše selo je nastalo doseljavanjem naroda sa Kosova, pa tako izvođenjem ove koreografije negujemo našu tradiciju i korene. Tako đe ćemo izvesti i jedan splet vlaških narodnih igara.“ – rekao je Milorad Ilić, koreograf dečijeg orkestra KUD „Zoran Gajić“ iz Rgotine.

Sabor je počeo u 16 sati, a na ulicama je bilo prodavaca, mekičara, klakerdžija, roštiljđija.

Foto: Glas Zaječara
Foto: Glas Zaječara
Foto: Glas Zaječara

Dеfilе učеsnika je počeo u 19:30 i nastavio sе sadržajnim kulturno – umеtničkim programom u komе su učеstvovali KUD-ovi iz Zlota, Zvеzdana,Vеlikog Izvora, Sikola, Oštrеlja, Dubočana i Rgotinе, kao i gosti iz Bugarskе.

Reklame