Reklame

Od prvog januara 2018. godine Zaječarci plaćaju po novim većim cenama vodu, grobljanske usluge i smeće.

Odbornici  Skupštine grada Zaječara su na sednici koja je održana krajem novembra 2017. godine većinom glasova usvojili odluku da cena smeća bude povećana za oko 19 odsto. Računi za odvoženje smeća od 1. januara 2018. godine su uvećani, a direktor JKSP Zaječar Ivan Žikić je tada objasnio na primeru stana od 50 kvadrata koliko će iznositi povećanje cena: „ Do sada je bez PDV-a bilo 229,50 dinara, a sa povećanjem račun  iznosi 273,1 dinar“.

foto: fira.rs

Za domaćinstva, osnovne i srednje škole, sportske, verske, političke i nevladine organizacije i ustanove čiji je osnivač Grad Zaječar od 1. januara 2018. godine cena vode od 63,2 din/m3 povećana je   na iznos od 82,5 din/m3. Povećana cena vode izračunata je bez pdv-a, pa će s uvećanjem sa porezom dostići cenu od 99 dinara za 1 metar kubni vode. Cene za ostale ustanove i druge organizacije čiji je osnivač Republika Srbija (91,00 din/m3) i za privredu (182,00 din/m3) ostale su  nepromenjene.

Data je  saglasnost Javno-komunalnom preduzeću „Higijena“ na povećanje cena grobljanskih usluga. Na osnovu iskazanih kalkulacija nove cene za grobljanske usluge biće uvećane u proseku za 12,40 %.

foto: fira.rs

Odbornici su krajem prošle godine  usvojili odluke o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra nepokretnosti po zonama za utvrđivanje poreza na imovinu za 2018. godinu, kao i Odluke o utvrđivanju koeficijenata za nepokretnosti po zonama i prosečnih cena odgovarajućih nepokretnosti na osnovu kojih je za 2017. godinu utvrđena osnovica poreza na imovinu obveznika koji ne vode poslovne knjige u najopremljenijoj zoni. Mnogima nije baš jasno kako se porez obračunava.

Najjednostavnije je objasniti da sve počinje od prometi nepokretnosti po zonama. Sada je i situacija takva da je on veći za one koji žive na periferiji Zaječara u odnosu na one koji žive u centru grada.

foto: fira.rs

Izvor: Fira.rs