Foto: Screenshot N1
Reklame

Juče je na snagu stupila prva od novina nedavno usvojenog Zakona o međubankarskim naknadama, a to je obaveza poslovnih banaka da besplatno izdaju Dina platnu karticu svim klijentima koji otvaraju novi tekući račun, kao i onima kojima istekne neka od važećih platnih kartica, piše Danas.

Građani ne mogu da odbiju novu karticu, rekli su za „Danas“ u Narodnoj banci Srbije, a ako klijenti banke žele neku od drugih platnih kartica (Viza ili Masterkard), moraju da podnesu zahtev.

“Ovaj već čuveni član 9 u zakonu je izazvao veliku buru u bankarskim krugovima prilikom predstavljanja predloga zakona pošto prema njihovom mišljenju narušava fer konkurenciju. U NBS su se pravdali da sve razvijene zemlje imaju nacionalnu platnu karticu, kao i da su provizije kod Dine i do šest puta manje nego kod stranih kartica”, piše Danas.

“Član 9. Zakona, uzimajući u obzir karakteristike domaćeg tržišta platnih kartica koje kontinuirano raste, kao i njegov sistemski značaj, ublažava rizik koji proizlazi iz dominantne obrade domaćih (dinarskih) kartičnih plaćanja u inostranim platnim sistemima i predstavlja važan segment očuvanja stabilnosti finansijskog sistema u Srbiji, što je jedan od dva najvažnija cilja NBS”, navodi se u saopštenju NBS, a prenosi Beta.

Zakonom se, kako navodi NBS,  istovremeno smanjuju troškovi kartičnih transakcija, međunarodnim kartičnim sistemima omogućeno je da posluju u Srbiji pod istim uslovima kao što su to činili pre nego što je Zakon usvojen, a u isto vreme se upravlja sistemskim rizikom platnog sistema u zemlji u skladu sa standardima Evropske unije u ovoj oblasti.

Kako je Istinomer već pisao, Evropska komisija trenutno ocenjuje da li je Zakon o međubankarskim naknadama usklađen sa relevantnim zakonodavstvom Evropske unije. Takođe, Istinomer je utvrdio da će jedna od kompanija koje će zaraditi uvođenjem obavezne Dina kartice biti i kompanija “Čip kard”, iza koje stoji kompanija “Aseko” u kojoj je jedan od direktora i Igor Brnabić, brat premijerke Ane Brnabić.

Izvor: ISTINOMER