Ovih dana je pažnju Zaječaraca na društvenim mrežama okupirala fotografija na kojoj se nalazi plan navodne izrade sistema zaječarskog metroa!?! Da li je reč o „projektu veka“, neslanoj šali dokonih pojedinaca, ili nečemu trećem – ostaje da se vidi u narednim danima, a do tada će očigledno, rasprava nastaviti da bukti na društvenim mrežama, gde se, inače nepoverljivi Zaječarci, za sada sumnjičavo (i šaljivo) odnose prema kontroverznoj najavi da će njihov grad dobiti metro pre Beograda.

Prema detaljnom planu koji se pojavio, Zaječarski metro bi imao 6 linija i 32 stanice koje bi povezivale najudaljenije delove grada. Ukrštanje ovih linija u centralnim gradskim stanicama, omogućilo bi da se metro linije lako menjaju i da se iz jednog dela veoma brzo stigne u drugi deo grada. Tako bi u najboljem slučaju, od naselja Gnjilak, trebalo samo 5 minuta do potpuno suprotno pozicioniranog naselja Muljak. Među komentarima se pojavila i informacija, da  je u planu da svaka stanica bude drugačije dizajnirana, odnosno da bude posvećena baš tom delu grada u kojem se nalazi ili nekom istorijskom događaju ili epohi, po ugledu na moskovski metro. Ovo svakako treba uzeti sa rezervom. 

Bez želje da se o sprovodivosti ove najave detaljnije izjašnjavaju, lokalni stručnjaci ističu da su prednosti ovakvog saobraćajnog sistema mnogobrojne: svi građani bi bili povezani, ne samo kulturno istorijskim prostorom koji dele, već i doslovno, linijama koje bi ih direktno spajale i smanjivale gužve u gradu. Samim tim, i kvalitet transporta bi se naglo poboljšao, i stvorili bi se uslovi za širenje pešačkih zona u gradu. Konačno, grad bi stao tamo gde pripada – u red najrazvijenijih u regionu. Takođe, oni ukazuju i na neka od tehnički upitnih rešenja, poput ukrštanja metroa sa železničkom prugom, Timokom i brojnim jarugama u gradu. I dalje su interesantne špekulacije i debate o uticaju gradnje metroa na cenu nekretnina, kao i hoće li ovo biti prilika za zapošljavanje lokalnog stanovništva i privlačenje stranih investicija.

Ova štura informacija je već izazvala brojne reakcije, ali ostaje da vidimo da li će iko objasniti javnosti o čemu je reč i da se nadamo skorom rešenju, koje će biti u interesu svih Zaječaraca.

Opširnije u ponedeljak…