Reklame

Od danas je dostupan elektronski upis budućih đaka prvaka, saopšteno je na portalu E-uprave. Kako se navodi, roditelji mogu da zakažu termin u željenoj osnovnoj školi za upis i testiranje deteta, a osim što moraju da se pojave u zakazanom terminu, nije potrebno da donose ijedan papirni dokument.

„Termin u osnovnoj školi može da se zakaže preko Portala eUprava ili direktnim kontaktom sa školom putem telefona ili mejla. Roditelj više ne donosi izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o pohađanju predškolskog programa, dokaz o lekarskom pregledu deteta i potvrdu prebivališta, jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem”, navodi se na portalu.

Kako se dodaje, izuzetno, obavezno je doneti u školu lekarsko uverenje ako je pregled izvršen pre objavljivanja vanrednog stanja 16. marta ili kod privatnog lekara, nevezano za datum.

„Svaka osnovna škola je u obavezi da ponudi termine za upis i testiranje za period od 1. juna do 20. jula, a usluga eUpis će biti dostupna na Portalu od 28. maja do 10. jula. Ukoliko slučajno željena škola nije objavila termine ili su svi termini popunjeni potrebno je da ih građani kontaktiraju telefonom”, piše E-uprava.

E-uprava navodi da je uvođenje eUpisa zahtevalo povezivanje 1.200 osnovnih škola, 150 domova zdravlja i baze podataka 4 ministarstva, odnosno povezivanje oko 30 različitih informacionih sistema.

Na Portalu eUprave, roditeljima je na raspolaganju i imenik sa kontaktima svih osnovnih škola, kao i kontakt centar Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na broju telefona 011/7350-557, dok su operateri dostupni radnim danima od 7.30 do 15.30.

Korake kako da upišete dece u školu elektronski možete pročitati na sledećem linku.

Izvor: Insajder

Reklame