Reklame

Od 4. maja počinju u Srbiji da rade kafići i restorani, od 8. maja tržni centri i gradski prevoz, a od 11. maja vrtići i produženi boravci u školama, saopšteno je danas na konferenciji za medije Kriznog štaba, piše Danas.

Epdiemiolog Branislav Tiodorović istakao je da od danas parkovi i šetališta mogu biti otvoreni, a oni koji se u njima nalaze moraju biti na odgovarajućem rastojanju i pridržavati se svih preporuka prevencije oboljenja.

„Od danas se treninzi na otvorenom dozvoljavaju sa korišćenjem svih preporuka, što podrazumeva sve sportove na otvorenom i treninge“, objasnio je Tiodorović.

Dodao je da se od 4. maja omogućava gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, a od 8. maja u Beogradu i Nišu, sa tim da se ne uključuje klimatizacija u autobusima. Od 4. maja železnički i drumski saobraćaj mogu da se odvijaju uz striktno pridržavanje mera zaštite.

Istog dana, kako je naveo, mogu da počne sa radom restorani i kafići, a 8. maja i tržni centri.

„Od 11. maja, zbog potreba da privreda krene da radi, počeće da rade vrtići i produženi boravak u školama za roditelje koji moraju da rade i nemaju kome da ostave decu na čuvanje. Bilo bi dobro da poslodavci razumeju potrebe i da neko od dva roditelja ostane sa detetom. Ne moraju svi vrtići da rade i sva deca da dođu. Sad je procena da će se otvoriti oko trećina vrtića“, objasnio je Tiodorović.

Epidemiolog je rekao i da od 18. maja kreće avioprevoz prema preporukama svih svetskih i zdravstvenih organizacija.