Na Trgu oslobođenja u Zaječaru danas je održana manifestacija pod sloganom “Svim srcem za zdravo srce”, u okviru obeležavanja Svetskog dana srca. Prema rečima dr Ivane Ćirić bolesti srca su glavni uzrok umiranja, ne samo u svetu, već i u našoj zemlji.

Građani su danas bili u mogućnosti da izvrše kontrolu svog zdravlja, pre svega merenje krvnog pritiska i da dobiju neophodne informacije šta mogu da urade da poboljšaju svoje zdravlje.

Dr Ivana Ćirić kazala je da se Svetski dan srca obeležava od 2000. godine u Zaječaru, i da se svake godine to radi sa partnerima.

„Ove godine zbog situacije sa korona virusom, nismo u prilici da obeležimo na način na koji smo do sada obeležavali, ali ni sada nismo zaboravili da zdravi stilovi života, šetnja, fizička aktivnost, pravilna ishrana, i način da se se odupremo stresu, su ključni faktori da se ne samo bolesni ljudi, već i zdravi, izbore sa zdravstvenim problemima“. – istakla je ona.

Prema njenim rečima bolesti srca su glavni uzrok umiranja, ne samo u svetu, već i u našoj zemlji, dok na drugom mestu je karcinom, i da ovakve akcije nisu beznačajne, za sve počevši od deteta pa do najstarijih.

Dr Ivana Ćirić istakla je i to da u nekim ranijim akcijama od sto građana, devedesetosam, koriste neku terapiju protiv pritiska.

Manifestaciju je organizovao Odsek za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje “Timok“ iz Zaječara.

Reklame