Na gradskom trgu ispred Osnovnog suda, Muzička škola Stevan Mokranjac obeležila je 21.jun Svetski dan muzike nastupom učenika ove zaječarske škole.

Muzička škola 11.put zaredom obeležava Svetski dan muzike nastupom svojih učenika u centru grada.

„Muzička škola  želi ovim nastupom da se predstavi zaječarskoj publici koja ne dolazi na koncerte“-rekao je Miloš Popović nastavnik klarineta.

„Učenici će izvesti mali program koji su pripremali tokom godine. To su učenici koji su osvajali razne nagrade ove godine širom Srbije. Imaćemo nastupe na harmonici, gitari ,klarinetu, violini i klaviru tako da će posetioci moći da vide i čuju  sve  instrumente koji su zastupljeni u našoj školi“-rekao je Miloš.

Ideja o Svetskom danu muzike nastala je 1976. godine u Francuskoj. Američki muzičar Joel Choen, tada zaposlen na jednom francuskom radiju, predložio je celonoćnu muzičku proslavu prvog dana leta koji je najduži dan u godini.

Njegovu je ideju pet godina kasnije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva proslava pod nazivom Fete de la Musique (Festival muzike) je održana 21. juna 1982. u Parizu. Od tada do danas muzički susreti i besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih muzičara povodom Svetskoga dana muzike i prvoga dana leta počeli su se organizovati u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima.