Foto: screenshot Happy tv
Reklame

Prošlo je više od godinu dana kada je gradonačelnik Zaječara gostujući na „Happy“ televiziji kazao da garntuje da će uskoro prvih 1000 mladih početi da radi u gradu na Timoku, ali je potrebno da se prvo pronađu tih hiljadu koji hoće da ustaju u šest sati kako bi radili od sedam. 

Gostovanje gradonačelnika Zaječara Boška Ničića 18. avgusta 2018. godine u jutarnjem programu „Happy“ televizije izazvalo je tada burne reakcije na društvenim mrežama, nakon objavljivanja samo dela gostovanja u kome gradonačelnik govori o stanju (ne)zaposlenosti u Zaječaru.

On je tada istakao da se u Srbiji stvara takva atmosfera da je bolje otići van zemlje i raditi nego ostati u svom gradu.

“ U Zaječaru ali i čitavoj Srbiji stvara se tako loša, politička atmosfera da ispada da je bolje otići u Slovačku da se tamo radi za 500 evra, i da se od tih para potroši 200, 300 evra na hranu i stan i da pritom spavate sa njih 20-ak u sobi, kao u vojsci i onda ti maltene ne ništa ne ostane… ali eto kao primam 500, a neću da ostanem da radim za 300 evra kući, gde mi mama ujutru isprži jaja za doručak ili to što ima“.- kazao je Ničić tada.

Ničić je još istakao da bi voleo da pronađe hiljadu mladih koji bi voleli da ustanu ujutru i odu na posao u sedam sati.

„Ti mlad ljudi će uskoro u Zaječaru, evo ja garantujem imati priliku da počnu da rade. I ja bih voleo da tih hiljadu prvih koliko treba da uposlimo da nađemo prvo, ko hoće da ustaje ujutru u pola 6, 6 da bi bili na poslu u 7″, kazao je Ničić.

Krajem 2018. godine osvrćući se na nezaposlenost, kao jedno od gorućih pitanja svake lokalne zajednice, gradonačelnik Zaječara izjavio je sledeće:

„Na nivou regiona smanjena je stopa nezaposlenosti za 12,8 procenata, znači ne na 12,8 već za 12,8 procenata, u ovoj 2018. godini, a na nivou grada Zaječara za 15,3%. To je podatak koji smo dobili od naše filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Moram da vam kažem da na taj procenat broj onih koji, nažalost, odlaze, uopšte ne utiče, oni se ne odjavljjuju, najveći broj njih, 90 posto njih se ne odjavljuje sa biroa. Oni odlaze na te poslove tako što ostaju prijavljeni na birou, tako da na ovu cifru to veoma malo utiče, možda u nekom malom procentu od 1 do 2 procenat, reč je o realnom smanjenju nezaposlenosti.“

Povodom ove izjave obratili smo se filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Zaječaru sa zahtevom da nam dostavi preciznije podatke o nezaposlenosti u Zaječaru i regionu.

Ukupan broj lica na evidenciji NSZ Filijale Zaječar je 10.398, a broj lica na evidenciji u Gradu Zaječaru je 5.381 što čini 51,8% ukupnog broja lica na evidenciji.

Na evidenciji NSZ Filijale Zaječar za Grad Zaječar 30.11.2017 godine bilo je 6.356 lica,30.11.2018 godine na evidenciji NSZ Filijale Zaječar za grad Zaječar nalazi se 5.381 lice, što je 975 lica manje ili 15,3%.

Na evidenciji  NSZ Filijale Zaječar 30.11.2017. godine bilo je 11.922 lica, a 30.11.2018.godine bilo je 10.398 lica, što je za 1.524 lica manje ili 12,8%.

U proteklih godinu dana ( zaključno sa 20.12.2018 godine ) sa evidencije NSZ za Grad Zaječar je zbog neredovnog javljanja brisano 1.052 lica. Prestanak  vođenja evidencije zbog drugih razloga  (penzija, preseljenje, lice sa samo odjavilo) nastupio je kod 312 lica.

Prestanak vođenja evidencije zbog zasnivanja radnog odnosa nastupio je kod 1963 lica u Gradu Zaječaru, pri čemu je: 1001 lice zasnovalo radni odnos na određeno vreme, 423 na neodređeno vreme, a 539 lica je angažovano po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

Kada se svi pomenuti podaci uzmu u obzir, kao i činjenica da mnoga nezaposlena lica uopšte i nisu prijavljena na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, stiče se utisak da podaci o smanjenju nezaposlenosti, kako na nivou grada, tako i na nivou regiona, nisu baš tako ružčasti, kako se na prvu loptu čini.

Ostaje da se nadamo da će naredna godina doneti boljitak i realno, značajno smanjenje nezaposlnosti u našem gradu, ne ono uzrokovano odlaskom preko granice, već ono uzrokovano otvaranjem novih radnih mesta u našem gradu.