U Obali Slonovače je od 13. januara do 11. februara odigran Afrički kup nacija, najvažnije fudbalsko takmičenje za reprezentacije u Africi koje se održava od sada već davne 1957. godine. Na njemu su učestvovale 24 reprezentacije koje su bile podeljene u šest grupa.

Interesantno je da je ovo takmičenje izazvalo dosta problema za mnoge evropske ekipe koje u svojim redovima imaju fudbalere koji su se ovde takmičili, pa se postavljalo i pitanje da li će svi biti spremni za ovaj turnir, i da li ćemo biti u prilici da uživamo u najboljem od onoga što afrički fudbal može da nam u ovom trenutku ponudi. Ispostavilo se da nije bilo prostora za bojazan jer se u gotovo svakoj utakmici ovog turnira u potpunosti uživalo.

Sistem takmičenja

Iz svake grupe od po četiri ekipe, prve dve su obezbeđivale mesto u osmini finala. Četiri najbolje trećeplasirane su takođe dobijale mogućnost da se takmiče u osmini finala. Iako su mnogi smatrali da ovaj sistem takmičenja nije najbolje rešenje, ispostaviće se da je baš on doneo dosta napetosti, ali i radosti pojedinim reprezentacijama koje su samo zahvaljujući njemu uspele da prođu u drugi krug.

Grupe A i B

U grupi A su se pored domaćina Obale Slonovače našle i ekipe Ekvatorijalne Gvineje, Nigerije i Gvineje Bisao. U prvom kolu domaćin je pobedio Gvineju Bisao sa 2:0, a Nigerija i Ekvatorijalna Gvineja su remizirale rezultatom 1:1. U drugom kolu Ekvatorijalna Gvineja je pobedila Gvineju Bisao sa 4:2, a Nigerija je pobedila Obalu Slonovače rezultatom 1:0. Nigerija je u trećem kolu pobedila Gvineju Bisao sa 1:0, a Ekvatorijalna Gvineja je deklasirala Obalu Slonovače sa 4:0. No, i pored toga, domaćin je zahvaljujući drugim rezultatima uspeo da prođe u sledeći krug sa treće pozicije, dok je prva bila Ekvatorijalna Gvineja, a druga Nigerija.

U grupi B su igrale reprezentacije Zelenortskih ostrva, Egipta, Gane i Mozambika, a ova grupa bila je i jedna od najzanimljivijih za sportsko klađenje. U prvom kolu Egipat i Mozambik su remizirali 2:2, a Zelenortska ostrva su pobedila Ganu sa 2:1. U drugom kolu Egipat je ponovo remizirao, ovoga puta sa Ganom, a rezultat je bio 2:2, a Zelenortska ostrva su ubedljivo pobedila Mozambik sa 3:0. U trećem kolu viđena su dva remija – Zelenortska ostrva i Egipat su igrali 2:2 kao i Mozambik i Gana. Zelenortska ostrva su bila prva, Egipat drugi, a Gana nije uspela sa trećeg mesta da se plasira u drugi krug.

Grupe C i D

U grupi C igrale su reprezentacije Senegala, Kameruna, Gvineje i Gambije. U prvom kolu Senegal je pobedio Gambiju rezultatom 3:0, a Kamerun i Gvineja igrali su 1:1. U drugom kolu Senegal je opet pobedio, i to Kamerun sa 3:1, a Gvineja je bila bolja od Gambije sa 1:0. U trećem kolu Senegal je zabeležio i treću pobedu, a ovaj put pobedili su Gvineju sa 2:0 dok je Kamerun pobedio Gambiju sa 3:2. Senegal je na kraju završio kao prvi u grupi, Kamerun je bio drugi, a Gvineja je sa istim brojem bodova sa trećeg mesta prošla dalje.

U grupi D našle su se reprezentacije Angole, Burkine Faso, Mauritanije i Alžira. U prvom kolu Alžir i Angola su remizirali rezultatom 1:1 dok je Burkina Faso pobedila Mauritaniju sa 1:0. U drugom kolu Alžir i Burkina Faso su podelili bodove – rezultat je bio 2:2 dok je Angola pobedila Mauritaniju sa 3:2. U trećem kolu Mauritanija je uspela da pobedi Alžir sa 1:0, i tako ih izbaci iz daljeg takmičenja dok je Angola pobedila Burkinu Faso sa 2:0. Na kraju je Angola bila prva, Burkina Faso druga, a Mauritanija je sa trećeg mesta uspela da prođe u osminu finala.

Grupe E i F

U grupi E nalazile su se selekcija Južne Afrike, Malija, Namibije i Tunisa. U prvom kolu Mali je pobedio Južnu Afriku rezultatom 2:0, a Namibija je bila bolja od Tunisa sa 1:0. U drugom kolu Tunis i Mali su igrali nerešeno – bilo je 1:1, a Južna Afrika je ubedljivo savladala Namibiju sa 4:0. U trećem kolu Južna Afrika i Tunis su igrali 0:0, baš kao i Namibija i Mali. Na kraju prve faze takmičenja u ovoj grupi Mali je bio prvi, Južna Afrika druga, a Namibija je kao treća isto prošla u narednu fazu.

Grupa F je ugostila reprezentacije Maroka, DR Konga, Zambije i Tanzanije. U prvom kolu Maroko je bio ubedljiv protiv Tanzanije pobedivši ih sa 3:0, a DR Kongo i Zambija su igrali 1:1. U drugom kolu Maroko i DR Kongo su igrali 1:1, a Zambija i Tanzanija su remizirali istim rezultatom. U trećem kolu Tanzanija i DR Kongo su igrali nerešeno, 0:0, a Maroko je pobedio Zambiju 1:0. Iz ove grupe su dalje prošli Maroko kao prvi na tabeli i DR Kongo kao drugi.

Osmina finala

U osmini finala Nigerija je bila bolja od Kameruna rezultatom 2:0, i tako ih izbacila iz borbe za titulu. Angola je bila bolja od Namibije sa 3:0, a Zelenortska ostrva su minimalnim rezultatom pobedila Mauritaniju. Južna Afrika je savladala Maroko sa 2:0, a Mali je bio bolji od Burkine Faso sa 2:1. Obala Slonovače je posle 1:1 u regularnom delu izbacila Senegal na penale, a DR Kongo je takođe posle istog rezultata i penala pobedio Egipat. U susretu između Ekvatorijalne Gvineje i Gvineje, bolja je bila ekipa Gvineje i to rezultatom 1:0.

 Četvrfinale i polufinale

U četvfinalu Nigerija je pobedila Angolu 1:0, i tako istakla ozbiljnu kandidaturu za osvajanje Prvenstva. Južna Afrika je posle penala bila bolja od Zelenortskih ostrva, a DR Kongo je sa 3:1 pobedio Gvineju. Domaćin, Obala Slonovače je posle produžetaka pobedila Mali sa 2:1, i to tako što je postizala golove u poslednjem minutu regularnog dela meča, i u poslednjem minutu produžetaka.

Zato su domaćini u polufinalu sve završili u devedeset minuta jer su rezultatom 1:0 pobedili DR Kongo. U drugom polufinalu Nigerija je nakon 1:1 i penala pobedila Južnu Afriku.

Finale

Finalnom meču je prethodio meč za treće mesto u kojem je Južna Afrika pobedila DR Kongo nakon izvođenja jedanaesteraca dok je rezultat nakon 120 minuta bio 0:0.

U finalu su se sastale reprezentacije Obale Slonovače i Nigerije. Nigerjia je na poluvreme otišla sa minimalnim vođstvom, ali se Obala Slonovače u nastavku vratila nagradivši sve koji su igrali klađenje uživo baš na njih. Reprezentacija domaćina je golovima Kesija i Alera uspela da preokrene, i tako dođe do kontinentalne titule prvaka Afrike u fudbalu.

Reklame